У Яворові відбувся круглий стіл щодо участі місцевого самоврядування у міжнародному співробітництві

15 жовтня у  Яворові відбувся круглий стіл на тему: «Особливості правового регулювання вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві». Захід організовано Комітетом Верховної рази з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки Проєкту USAID “ГОВЕРЛА”.

Учасники круглого столу сфокусували увагу на:

– стані та перспективах розвитку транскордонного та міжтериторіального співробітництва, у тому числі з суміжними територіальними громадами;

– проблемних питаннях участі органів місцевого самоврядування у проектах і програмах транскордонного та міжтериторіального співробітництва;

– залученості громад до розвитку міжмуніципального партнерства;

– пошуках перспективних напрямків реалізації спільних проектів та програм;

– положеннях законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві (р.№9450), що перебуває на розгляді в Комітеті.

Представники органів місцевого самоврядування обмінялися досвідом налагодження співпраці з громадами Європейського Союзу, реалізації спільних проектів, ідеями, які можуть бути основою майбутнього багаторічного партнерства.

Під час заходу часникам було презентовано ініціативу «CITIES 4 CITIES | United4Ukraine», яка націлена на створення тривалого добровільного міжнародного партнерства з територіальними громадами України, що полягає у наданні підтримки та допомоги територіальним громадам за європейськими стандартами та цінностями.

Учасники зібрання ознайомились з інформацією щодо досвіду та географії міжнародного співробітництва територіальних громад України, представленою експертом ГО «Товариство дослідників України».

В процесі обговорення було відзначено на необхідності посилення міжнародного муніципального партнерства та регіонального співробітництва, у тому числі в частині післявоєнного відновлення та відбудови регіонів та територій України, а також налагодженні міжтериторіального співробітництва громад України, що не поєднані між собою спільними кордонами з територіальними громадами країн – членів Європейського Союзу, та їх можливої участі у відповідних програмах і проектах ЄС.

Джерело