У Яворівській громаді презентували проєкт Стратегії розвитку на період до 2027 року та План заходів з її реалізації

Стратегія є потужним інструментом об’єднання бізнесу, місцевої влади та мешканців для кожної громади. Вона підкреслює конкурентні переваги території громади на базі наявних природних, матеріальних, фінансових, економічних, трудових, соціальних та інтелектуальних ресурсів, які при ефективній організації та об’єднанні зусиль усіх зацікавлених сторін можна використати для місцевого економічного розвитку громади. Стратегічне планування є необхідною умовою сталого розвитку кожної громади на основі раціонального використання власних ресурсів. Саме тому протягом майже року Яворівська громада активно працювала над формування власної стратегії розвитку до 2027 року. Документ презентували  20 жовтня у Яворові. Процес стратегування відбувався в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», якийреалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з департаментом економічної політики Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». 

Варто відзначити, що стратегія формувалася із залученням широкого кола зацікавлених сторін: представників громадськості та старост усіх 17ти старостатів громади, молоді, громадських організацій, місцевого бізнесу, Яворівської районної державної адміністрації, депутатів міської та обласної рад.

«Процес розробки стратегічних документів для кожної громади є дуже комплексним і тривалим. Адже тут є два основні завдання –  сформувати якісні документи, які далі стануть дорожною картою для розвитку громади – Стратегію і План заходів, та  зробити сам процес розробки цих документів максимально відкритим, прозорим, таким, що дозволить залучити максимальну кількість мешканців, громадські організації, депутатів, представників усіх старостинських округів, молодь, ЗМІ. Важливо почути їхню думку і залучити їх у  процес розвитку громади. Кожен повинен відчути власну долученість і вагомість. Це стане першим кроком до формування спільної відповідальності за розвиток свєї громади. Яворівській громаді це вдалось,» – підкреслила експертка проєкту Ірина Сторонянська.

Презентувала проєкт стратегії заступниця міського голови Яворова Катерина Михасяк. Бачення майбутнього громади вона сформувала наступним чином: “Перша та найбільша у Львівській області громада, яка пропонує бізнесу, мешканцям та гостям унікальні природні та рекреаційні ресурси, культурну спадщину, чисте повітря та водойми українського Розточчя, забезпечує логістику з Республікою Польща та Львівською агломерацією, вибудовує прозору та взаємовигідну співпрацю з іншими громадами та інвесторами через проактивну економічну політику, пропонує вигідні інвестиційні об’єкти включно індустріальними парками для розвитку підприємництва в сферах переробної промисловості, логістики, послуг, а також туризму із акцентом на унікальне культурне надбання громади».

У рамках стратегії визначено три стратегічні цілі:

1.Конкурентоспроможна економіка.

2.Розвиток інфраструктури та чисте довкілля.

3.Розвиток людського потенціалу.

«Роботу над творенням нашого спільного майбутнього ми розпочали з прагматичної оцінки конкурентних переваг громади. Серед них можна виокремити:

  • наявність двох  міжнародних автомобільних пунктів перетину кордону: «Краківець – Корчова» та «Грушів – Будомєж»;
  • велику площу громади (841,3 км2, 83,6 тис. га), що має значні земельні, лісові ресурси, поклади корисних копалин (зокрема нафту, газ);
  • наявність одного зареєстрованого індустріального парку, та одного в розробці, з усіма підведеними комунікаціями, що значно підвищує інвестиційну привабливість;
  • наявність можливостей рекреації та відпочинку (міжнародний біосферний резерват «Розточчя», Яворівський кар’єр, санаторій, лікувальна база якого включає бальнеологічне оздоровлення та джерела);
  • потенціал розвитку закладів відновлювального лікування та реабілітації,» – зауважив Яворівський міський голова Ігор Грабовський. 

Вагомими аспектами становлення та розвитку будь-якої територіальної громади є доступність послуг, якісні, комфортні та безпечні умови проживання, залученість мешканців до процесу прийняття рішень. Яворівська громада сформувала свою стратегію розвитку враховуючи усі ці аспекти.

Міський голова наголосив на тому, що не менш важливим стратегічним пріоритетом для громади є розвиток інфраструктури та збереження екологічного середовища. «У Яворівської громади також є значний логістичний та транзитний потенціал за рахунок прикордонного розташування та наявності автошляху М-10 Львів-Краковець. Ці сильні сторони знайшли своє відображення в стратегії розвитку громади до 2027 року» – Ігор Грабовський, міський голова Яворова.

«Це одна з кращих і динамічно напрацьованих стратегій у Львівській області. Спільно громада напрацювала чіткий перелік проектів, реалізація яких дозволить залучати нові інвестиції, створювати якісні робочі місця, розвивати соціальний та культурний капітал громади,» – констатував Вадим Табакера, заступник директора департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації – начальник управління регіонального розвитку.

«Ми усі спільно творимо нову історію Яворівської громади” – резюмувала Катерина Михасяк. Впродовж місяця триватиме громадське обговорення проекту стратегії та плану заходів з її реалізації – з документами можна ознайомитися на сторінці міськради за посиланням https://yavoriv-rada.gov.ua/strategichne-planuvannya-09…/ Усі мешканці громади матимуть змогу висловити свої думки і пропозиції. Після цього стратегічні документи будуть спрямовані на розгляд Яворівської міської ради.