У Львові громади обговорювали питання моніторингу стратегій розвитку

12 жовтня у Львові відбувся тренінг для представників громад «Механізми реалізації та моніторингу стратегії розвитку територіальних громад». Захід відбувся в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Впродовж заходу учасники здобули практичні знання та інструменти щодо моніторингу стратегії розвитку громади та плану заходів з її реалізації, а також розроблення програм місцевого розвитку, спрямованих на імплементацію стратегічних планувальних документів.

«Чому важливо регулярно моніторити стан реалізації стратегії розвитку громади? Моніторинг дозволяє порівняти фактичні результати виконання стратегії на певному етапі із запланованими та використати цю інформацію для прийняття ефективних управлінських рішень» – наголосила експертка проєкту Ірина Сторонянська

Стратегія розвитку кожної громади  складається з низки конкретних заходів, спрямованих на досягнення цілей, визначених стратегічними пріоритетами, і в кінцевому рахунку – визначеного бачення розвитку громади. Заходи надалі повинні бути перетворені у програми й проекти, однак це лише передумова реалізації стратегії. Успіх на цьому шляху багато в чому залежить від управління проектами і в цілому – управління реалізацією стратегії, що обов’язково повинно включати оцінку та моніторинг. Процес моніторингу включає збір даних щодо ефективності і якості реалізації стратегії в порівнянні з очікуваними результатами.

«Моніторинг – це не просто ще один розділ стратегії. Це той ключовий її елемент, який покаже поступ громади в напрямі досягнення стратегічного бачення, дозволить оцінити стан реалізації поставлений цілей» – зазначив експерт проєкту Андрій Дуб.

Реалізація стратегії потребує залучення додаткових ресурсів, а зробити це можна через проєкти міжнародної технічної допомоги. Саме тому в органах місцевого самоврядування зростає потреба в проектних менеджерах. Значною мірою такий попит спричинений глобальною тенденцією до застосування управлінських підходів, орієнтованих на результат. Програми та проєкти  місцевого розвитку є основними інструментами стратегічного планування розвитку і відновлення територіальних громад. Наталка Савка, виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» розповіла учасникам про практичні аспекти реалізації транскордонних проєктів та важливість залучення чи «виховання» проєктних менеджерів у громаді: «Проектний менеджмент, без сумніву, знаходиться у переліку тих знань, попит на які буде щорічно зростати» – резюмувала Наталія.

 

Ця публікація створена Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів»  та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.