У Дрогобичі відбулася інтеграційна майстерня для представників бізнесу

Другим за важливістю після воєнного фронту є фронт економічний. Спільними зусиллями держава, громади та бізнес сприяють перебудові економіки та працюють на перемогу. Саме тому дуже важливо створювати майданчики для комунікації та створення  цього партнерства.

20 листопада 2023 року у Дрогобичі відбулася інтеграційна майстерня, метою якої було налагодження сталого партнерства в громаді між місцевою владою та місцевим і релокованим бізнесом. Захід відбувся в межах ініціативи  Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини «Синергія міжсекторного партнерства для інтеграції релокованого бізнесу у економічний простір громади». Ця ініціатива була підтримана в межах проєкту «Фенікс», що реалізується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу та спрямований на посилення українського громадянського суспільства для протидії наслідкам війни.

Тарас Кучма, міський голова Дрогобича, привітав учасників та наголосив на важливості партнерства між владою та бізнесом у громаді, наголосивши, що з перших днів повномасштабного вторгнення Дрогобицька громада активно приймала та долучалась до усіх важливих процесів, пов’язаних із релокацією бізнесу з окупованих територій.

«Нас надихають і мотивують такі підприємства, які із повномасштабним вторгненням релокували свій бізнес та демонструють нові потужності на території нашої громади. Дякую вам, що ви не опустили руки, а працюєте, розвиваєтесь і найголовніше демонструєте високу культуру праці. Зі своєї сторони хочу запевнити – ми підтримували та готові і надалі підтримувати і допомагати релокованому бізнесу, створювати нормальні умови праці, допомагати із підбором кадрів тощо. Тому вдосконалюйтесь і ростіть. Користайте з можливості і різноманітних грантів, які зараз пропонує для релокованого бізнесу Європа. Не втрачайте свій шанс на подальший розвиток» наголосив Тарас Кучма.

Налагодження  партнерств в громаді в сучасних реаліях є запорукою важливих змін. Співпраця у межах досягнення певної мети, вирішення конкретних завдань чи тривале партнерство передбачають об’єднання й координацію зусиль, ресурсів, рівність участі кожної зі сторін та спільну відповідальність за результати діяльності. Саме про це учасники говорили під час заходу.

Експерт проєкту Віктор Борщевський презентував результати дослідження, яке проводилося за результатами анкетування та глибинних інтерв’ю серед релокованих та місцевих підприємців протягом серпня-вересня 2023 року в п’яти цільових громадах Львівщини. «Ефективність роботи Дрогобицької місцевої влади відображається в тому, що релокований бізнес тут має мінімальні проблеми з пошуком приміщень, розселенням працівників тощо» – зауважив експерт, опираючись на дані дослідження.

В межах інтеграційної майстерні учасники активно ділилися своїм досвідом, працювали над генеруванням спільних майбутніх  ініціатив. Тренерка майстерні Уляна Терлецька розповіла присутнім про грантові можливості для підтримки мікро-, малого та середнього підприємництва та наголосила про важливість співпраці з органами місцевої та регіональної влади при підготовці та реалізації проєктів.

«Партнерські відносини не існують у довершеному форматі – їх треба вибудовувати, враховуючи зацікавленості та потреби усіх сторін, можливості і ймовірні ризики. Однак основою цих відносин є визнання рівноправності й незалежності кожного з учасників. Рівноправність не означає абсолютно однаковий вплив на процеси або внесення рівнозначних ресурсів – йдеться про можливість рівнозначної участі в прийнятті рішень, «гру» в команді за спільними правилами і принципами. З одного боку, це буде вибудовувати взаємну довіру партнерів одне до одного, а з іншого унеможливлює конфлікт інтересів» – наголосила Уляна Терлецька.

Інтеграційна майстерня у Дрогобицькій громаді яскраво показала як представники релокованого та локального знайшли ідеї для своєї громади і можливості їх реалізації. І що цікаво, що ініціатива йшла від бізнесу, а влада активно підтримувала озвучені ідеї.