Щорічна Асамблея Форуму громадянcького суспільства Східного партнерства: результати

15-та щорічна Асамблея Форуму громадянського суспільства Східного партнерства  проходила  14-16 листопада у Брюсселі та  зібрала понад 250 представників організацій громадянського суспільства для обговорення майбутніх форм багатосторонньої співпраці Східного партнерства.

До дискусії долучилася Ірина Куропась, менеджерка Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини, делегатка Асамблеї, координаторка Робочої групи № 2 Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

«Такі заходи є надзвичайно важливими в часи турбулентності, коли в регіоні неспокійно. Питання безпеки для кожної країни сприймається по-різному, але усі ми маємо одного спільного ворога – росію», – зауважила  Ірина.

Пані Куропась наголосила, що в сучасних реаліях демократизація для нашого регіону дорівнює європеїзації. Вкрай важливо працювати над посиленням ролі громадянського суспільства у цьому процесі:

«Сьогодні як ніколи важливо спільно відстоювати та поширювати демократичні цінності – основи для сталої та ефективної співпраці між Європейським Союзом та країнами Східного партнерства».

Ірина також наголосила на актуальних питаннях, які постали після надання статусу кандидата на членство в ЄС Грузії, запрошення України та Молдови до переговорів про вступ:

«Кожна з країн Cхідного партнерства унікальна, вони мають різні амбіції щодо процесу європейської інтеграції, йдуть до цього різними шляхами, відображаючи унікальні історичні, політичні та економічні контексти. Але важливо, щоб при цьому не втрачалася ідентичність кожної нації».

У ході заходу учасники обговорили зміни, які відбулися в політиці Східного партнерства, та в регіоні загалом після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. А також – ролі та задачі громадянського суспільства.

Так, єврокомісар Олівер Варгеї наголосив на незамінній ролі громадянського суспільства, яке втілює політики Європейського Союзу в реальність й тримає владу підзвітною. Він також нагадав, що для вирішення транснаціональних проблем вкрай важлива саме регіональна кооперація.

Окрім цього, учасники зосередилися на вивченні синергії між політикою Східного партнерства та програмним розширенням, а також на зміцненні співпраці із Західними Балканами та Центральною Азією.

Також дискусія стосувалася створення сприятливого для громадянського суспільства середовища в контексті кібербезпеки. Ключовим питанням стало зміцнення співпраці ЄС і країн Східного партнерства для ефективної протидії кібератакам та гібридним загрозам.