Громади Закарпатської області формують плани заходів з реалізації стратегії

Минулий тиждень був активним для громад Закарпатської області. Впродовж цього часу у трьох громадах, а саме Білківській, Іршавській та Мукачівській, відбулися засідання робочих груп з формування стратегій розвитку. Процес стратегічного планування відбувається за підтримки експертів проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

За підсумками представлення та обговорення фінальних версій документів учасники робочих груп погодили бачення та місію громад, дерева цілей. Детально були розглянуті завдання та пропоновані ідеї проєктів.

В Іршавській громаді акцентували, зокрема, на важливості розвитку бізнесу в громаді та облаштування об’єктів інфраструктури дозвілля та відпочинку для дітей з інвалідністю. Заступник міського голови Іршавської громади Іван Васильцюн повідомив, що на деякі промислові об’єкти в громаді вже є потенційні інвестори. Однак вони вимагають повного пакету необхідних документів та наявність усіх інфраструктурних мереж, необхідних для запуску виробництв. Представник «Франкфуртського зоологічного товариства з 1858» Василь Мочан запропонував багато ідей проєктів щодо екопросвіти дітей і молоді громади та розвитку туризму на базі НПП «Зачарований край». 

Під час розгляду ідей проєктів учасники робочої групи в Білківській громаді жваво дискутували щодо пропозицій для розвитку сільського господарства в громаді. Також було запропоновано багато ідей проєктів до завдань у сфері освіти, культури, спорту та безпеки (укриття/оповіщення). Зокрема, директорка Луківського ЗДО Олександра Гецко запропонувала своє бачення проєктів з тематики, дотичної до дошкільної освіти. Також учасниками була запропонована ідея проєкту про встановлення відеоспостереження на в’їздах та виїздах в усіх шести селах громади.

У рамках засідання робочої групи в Мукачівській громаді високу активність учасники продемонстрували під час обговорення потенційних проєктів, а саме щодо створення бізнес-центру, розвитку переробних сільськогосподарських підприємств, логістичних центрів, агротуристичного кластеру, підтримки креативних ідей молодіжних організацій та ініціативних груп, створення на базі вищих навчальних закладів лабораторій, розвитку зеленої енергетики та використання альтернативних джерел енергії.

Наталія Бойко, експертка проєкту: «Сьогодні ми провели дуже важливе засідання у Мукачівській громаді. На ньому визначали конкретні проєктні ідеї, які наповнили дерево цілей стратегії сталого розвитку громади, сформульоване на попередньому засіданні. Головне, що ці проєктні ідеї не тільки відповідають дереву цілей, а й мають розвитковий характер. Тобто, націлені на підвищення продуктивності громади, створення нових робочих місць, покращення якості життя мешканців, відкриття нових можливостей та залучення нових знань і технологій. Ми орієнтуємося виключно на зелену енергетику, енергоефективність, стале довкілля, інновації та циркулярну економіку».

Мар’яна Дерев’яник, начальниця відділу економіки Мукачівської міської ради: «Для нас як працівників органу місцевого самоврядування дуже важливо, щоб стратегія сталого розвитку громади та план її реалізації містив не тільки проєктні ідеї, наповнені якісними змінами самої громади, але й охоплював сферу управління. Організаційна результативність системи управління через цифровізацію та гендерний мейнстримінг – це наскрізні теми, які допоможуть нам не тільки напрацювати цікаві проєкти, але й ефективно їх реалізувати на принципах партисипації та інклюзії».

За підсумками засідань, учасники робочих груп підкреслили, що до підготовки проєктів до планів заходів з реалізації стратегій розвитку в громадах потрібно залучати якомога більше активістів громади та особливо молодь.