Миколаївська громада завершила розробку стратегії розвитку та Плану заходів з її реалізації за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

 

21 вересня у Миколаївській громаді відбулося громадське обговорення проєктів стратегії розвитку Миколаївської громади на період до 2027 року та плану заходів з її реалізації на 2024-2027 роки. 

Ці стратегічні документи напрацьовані максимально публічно робочою групою у складі представників бізнесу, управлінців, освітян, медиків, культурних діячів та активних жителів громади, за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та  експертів проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів». Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту  USAID «ГОВЕРЛА».

Документи орієнтовані на потреби бізнесу і громадськості та спрямовані досягти визначені цілі і реалізувати спільні проєкти, які в цілому забезпечать в майбутньому сталий соціально-економічний розвиток громади.

“Варто відмітити, що управлінці та актив Миколаївської громади збалансовано підійшли до формування плану заходів з реалізації стратегії, опираючись, насамперед, на детально розрахований прогноз місцевого бюджету та наявні можливості залучення коштів обласних, державних програм та проєктів міжнародної технічної допомоги”- зазначив заступник директора департаменту економічної політики Вадим Табакера.

Серед  запланованих до реалізації наймасштабніших проєктів зокрема напрацьовано проєкти життєзабезпечення, – реконструкція очисних споруд в м.Миколаїв, будівництво водозабору, розширення мереж водопостачання та водовідведення; економічні – створення індустріального парку в с.Рудники, розроблення містобудівної та землевпорядної документації, навчання в аграрному секторі; важливі соціальні проєкти – реконструкція будівель для відкриття початкової школи та дошкільної установи в с.Криниця, ЗДО в с.Гірське; інфраструктурні проєкти – капітальний ремонт доріг, реконструкція майдану Незалежності адмінцентру; екологічні та природоохоронні проєкти, зокрема енергомодернізація терапевтичного корпусу КНП «Миколаївська МЛ», розвиток водного господарства та інші.

За обраним баченням Миколаївська громада – це багата на працьовитих людей та природні ресурси, комфортна для мешканців та гостей громада на берегах Дністра, розташована на міжнародному транспортному коридорі «Середземноморський» (№5), в межах великого транзитного кільця Львівської області, яка пропонує найкращі в Західній Україні умови для розвитку логістики та промислового виробництва, славиться будівельними традиціями, мальовничою природою Львівського Опілля, пропонує унікальні для любителів зеленого туризму та активного відпочинку локації, хороші умови для розвитку сільського та рибного господарства, рекреації, а також має глибоку історичну спадщину Білих Хорватів, що сягає VI століття.

Загалом робота над стратегією тривала близько 11 місяців. В ході – розроблено профіль громади; окреслено «дерево цілей» на основі опитування мешканців і підприємців громади, зібрано та опрацьовано ідеї проєктів місцевого розвитку, різнобічно проаналізовано та викладено кожне подане технічне завдання, всю інформацію зведено в єдиний цілісний концептуальний документ.

Відтак, стратегія об’єднала в собі 23 місцеві цільові програми та 72 технічних завдань на проєкти місцевого розвитку

Нагадаємо, процес стратегування відбувається в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів». Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з департаментом економічної політики ЛОВА за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».