На Львівщині відбувся Форум партнерства «Сильніші разом»

З якими проблемами стикається малий та середній бізнес на Львівщині? Як він їх вирішує? Яку допомогу отримує? Чи дійсно можна отримати грант для бізнесу? Які перспективи у майбутньому? Чи дійсно не варто вже говорити про релокований бізнес? Це лише частина питань, відповіді на які шукали в межах Форуму партнерства «Сильніші разом».

В умовах повномасштабної війни ефективна співпраця між бізнесом та органами влади стає все більш актуальною та необхідною, оскільки впливає не лише на життя мешканців громад, а й на повоєнне відновлення. Важливим фактором є стале партнерство задля економічного розвитку.

На форумі партнерства «Сильніші разом», який відбувся 30 січня у м.Пустомити, обговорили шляхи співпраці бізнесу та громад, як інтегрувати релокований бізнес та чому місцевій владі важливо його підтримувати. Основною метою заходу було обмінятися досвідом щодо формування партнерств, подолання перешкод на шляху економічного та соціального розвитку в громадах, обговорення нових форм взаємодії для підвищення добробуту мешканців громад на Львівщині.

«Ми працювали з дуже важливою цільовою авдиторією – релокованим бізнесом. Ми спілкувалися із релокованим бізнесом у п’яти громадах Львівської області. Люди, які втратили практично все, приїхали на західні терени України з надією розпочати свою економічну діяльність на цій території. І завданням нашого проєкту та громад було зробити все можливо, щоб ці люди почували себе тут, як вдома, а, може, й краще. Результатом нашого проєкту стало напрацювання дорожніх карт налагодження ефективного партнерства в наших цільових громадах області. Це є ті пропозиції, які ми спільно напрацювали на наших інтеграційних майстернях, які були реалізовані в межах цього проєкту. Це також ті інструменти, які ми передамо громадам і познайомимо інші громади Львівської області та інших областей, щоб інші території могли також використати наші напрацювання для своїх громад» – розповів про діяльність в межах проєкту «Синергія міжсекторного партнерства для інтеграції релокованого бізнесу в економічний простір громади» голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

«В межах інтеграційних майстерень, які відбувалися в кожній громаді-партнерці проекту, експерти надавали підприємцям інформацію про грантові можливості для підтримки мікро-, малого та середнього підприємництва та про важливість співпраці з органами місцевої та регіональної влади при підготовці та реалізації проєктів. Також такий формат зустрічі є хорошим майданчиком для комунікацій між владою та підприємцями для налагодження сталого партнерства з метою реалізації спільних проектів та ініціатив» – поділилася експертка проєкту Уляна Терлецька, заступниця директора Центру підтримки бізнесу NewBizNet.

«Сильний фронт залежить від сильного тилу, як і тил від фронту. Влада повинна виконувати роль ефективного сервісного координатора, малий та середній бізнес розвиватися та будувати основу нашої економіки, а громадськість виконувати роль медіатора» – підкреслив голова Правління Львівського Регуляторного Хабу, експерт мережі UPLAN Тарас Хавунка  під час панельної дискусії «Бізнес під час війни: обʼєднуємо зусилля економічного тилу» .

«Бізнес – це фактично основний платник податків до місцевого бюджету. А якщо він платить податки до місцевого бюджету, то влада має можливість нарощувати свою фінансову спроможність. Чим більше успішного, платоспроможного бізнесу, тим багатша громада» – зазначив експерт проекту Віктор Борщевський, завідувач кафедри державного управління Українського Католицького Університету.

Як не дивно, воєнний стан не тільки закриває певні двері, а й відчиняє нові. Побутує думка, що про відбудову потрібно буде думати тільки після перемоги. Учасники та спікери заходу спростували це, підкресливши, що кожен на своєму місці має думати вже, як ми можемо відбудовувати ті чи інші бізнеси, ті чи інші галузі, громади і головне за принципом  «Build back better», тобто «відбудувати краще, ніж було».

«Наші бізнес-середовища, наші підприємці є найбільшою рушійною силою нашої громади. На початку нашої каденції ми напрацьовували стратегію розвитку нашої громади і першими, до кого ми звернулися були підприємці. Для того, щоб зрозуміти, як ми можемо краще співпрацювати з ними, як ми можемо збільшувати доходи нашої громади. Адже від цього залежить розвиток інфраструктури і розмір видатків, які ми можемо для цього направляти» – наголосив Олег Серняк, Пустомитівський міський голова.

«Кожна особа несе відповідальність в межах свого впливу за побудову здорового українського суспільства. Успіх сучасного суспільства обумовлений згуртованістю та колективними зусиллями усіх його складових – влади, бізнесу та громадськості. Єдність цих сфер не лише є ключовим чинником для досягнення спільної мети та подолання викликів, що виникають у суспільстві, але й вимагає адаптації підходів до сучасної реальності. Рівні умови співпраці бізнесу з владою є важливим стимулом для розвитку економіки та є необхідним для досягнення загальних цілей» – акцентувала Мар’яна Луцишин, керівниця Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації.

Про проблеми та потреби бізнесу говорили в межах другої дискусійної панелі «Партнерство у бізнесі: виклики, потреби та можливості». Серед основних проблем, які не дозволяють відновлюватися та розвивати бізнес під час війни – мала кількість платоспроможних клієнтів, непрогнозованість розвитку ситуації в країні, мобілізація вузькокваліфікованих працівників та відсутність достатнього капіталу. Спікери, серед яких були представники місцевого та релокованого бізнесу, ділилися своїми історіями, шляхами подолання викликів та маленькими перемогами. «Бізнес є джерелом енергії яке дає нам перспективи на майбутнє» – такою фразою можна описати зміст цієї панельної дискусії. Розвиток малого та середнього бізнесу відбувається завдяки стійкості і винахідливості підприємців, які навіть у складні часи не хочуть закрити власну справу та готові нести відповідальність за своїх працівників.

 

Велику роль у розвитку бізнесу на сьогодні  відіграє і міжнародна підтримка у фінансуванні. За даними Урядового порталу український бізнес отримав від міжнародних партнерів більш ніж 4 млрд євро. Так, спікерка другої дискусійної панелі Анастасія Сєрова, представниця релокованої компанії Цітіус С, розповіла, що за минулий рік їй вдалося залучити фінансування в межах 11 виграних грантових проектів на розвиток власної справи.

«Підприємці налаштовані оптимістично – планують збільшення бізнесу у наступному році, тож, за умови створення сприятливих умов, ці плани є цілком реальними» – зазначила Анна Шевців, представниця компанії Стрий Авто.

«Цінно було обмінятися досвідом та ідеями щодо вирішення нагальних потреб компаній, повʼязаних з війною, подискутувати і вислухати різні точки зору (влади, громадськості, підприємців)» – підкреслила Тетяна Радченко, представниця компанії Milliform.

«Зустрічі у такому форматі є дуже цінними, адже це можливість почути один одного. Це важливо для налагодження партнерства в громаді» – резюмувала учасниця заходу Ольга Костюк.

Підсумовуючи, учасники зазначили, що увесь бізнес на сьогодні є уже місцевим і місцева та регіональна влада, як і міжнародні донори на однакових умовах повинні працювати з усім бізнес середовищем.

Форум партнерства відбувся в межах ініціативи «Синергія міжсекторного партнерства для інтеграції релокованого бізнесу у економічний простір», що реалізується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в межах проєкту «Фенікс», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Європейського Союзу.

Відео з Форуму.