В Україні з’явився Центр розвитку фермерства, що надаватиме безкоштовну допомогу

26 вересня у Львівській області відбулася офіційна презентація консультаційного Центру розвитку фермерства “Врожай Перемоги”. 

Про можливості Центру під час заходу розповіла Тетяна Лебухорська, голова Буковинської агенції регіонального розвитку, а сам захід відбувся у  партнерстві з Департаментом агропромислового розвитку Львівської ОДА. До участі у презентації  також долучилися представники асоціацій, організації підтримки бізнесу та ЗМІ.

«З однієї сторони Центр надасть швидкі і якісні консультації агровиробникам області, з іншого – зміцнить потенціал дорадників. Центр зможе посилити спроможність фермерів і допоможе адаптуватися до змін у агросекторі, навчить змінювати свої бізнес-моделі, диверсифікуватись та залучати фінансові ресурси для розвитку власного бізнесу», – зауважила Тетяна Лебухорська.”, – поділилася під час презентації Тетяна Лебухорська.

Центр надаватиме якісні безкоштовні послуги, орієнтовані на потреби фермерів, інформуватиме фермерів про інновації у рослинництві та допомагатиме посилювати спроможність фермерів адаптуватися до змін у агросекторі та нових потреб, змінювати свої бізнес-моделі, диверсифікуватись та залучати фінансові ресурси для розвитку бізнесу. Серед ключових напрямків:

  1. Сільськогосподарське виробництво – плодоовочевий напрямок: підготовка грунту, підбір сортів та гібридів, система живлення, система захисту та допомога у пошуку допоміжних продуктів, нішеві культури
  2. Плодово-овочева переробка- післязбиральна доробка, організація переробки, сертифікація, HACCP  
  3. Інноваційні технології у плодоовочівництві – точне землеробство, діджиталізація, системи зрошення, вертикальне вирощування
  4. Стале сільське господарство – способи екологічно-безпечного ведення сільського господарства,  зменшення карбонового сліду у рослинництві, органічне сільське господарство
  5. Управління бізнесом – стратегія, бізнес-план, оподаткування, управління фінансами, юридичні питання
  6. Маркетинг та продажі – маркетингова стратегія, гуртовий та роздрібний продаж,  HoReCa, farm to fork, реклама, SMM
  7. Фінанси – залучення грантів, кредитів, інвестицій

“На Львівщині сьогодні здійснюють діяльність 3 дорадчі служби. Якщо говорити в цифрах, то це невелика кількість організацій, що можуть консультувати фермерів, але якщо дивитись загалом, то Львівщина одна з передових з розвитку дорадництва. У нас велика кількість сільського населення, зокрема орієнтовно 275 тисяч особистих селянських господарств, які є потенційними у створенні  сімейних фермерських господарств та у яких є велика необхідність в  отриманні консультацій з ведення агробізнесу”, – наголосила під час заходу Тетяна Гетьман, директорка Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.

В ході заходу Юрій Раделицький, голова постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради наголосив на проблематиці здійснення сільськогосподарської діяльності аграріїв в  воєнний час.

«З однієї сторони Центр надасть швидкі і якісні консультації агровиробникам області, з іншого – зміцнить потенціал дорадників. Центр зможе посилити спроможність фермерів і допоможе адаптуватися до змін у агросекторі, навчить змінювати свої бізнес-моделі, диверсифікуватись та залучати фінансові ресурси для розвитку власного бізнесу», – зауважила Тетяна Лебухорська.

 

Центр “Врожай Перемоги” вже запрацював у Івано-Франківській та Львівській  областях, а незабаром надаватиме свої послуги також у Вінницькій, Тернопільській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій та Черкаській областях.

Довідково:

Проєкт реалізується ГО “Буковинська агенція регіонального розвитку” у партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільсько- господарських дорадчих служб України» та Громадською спілкою «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини». 

Захід відбувся в межах Проєкту “Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом узгодження експортної стратегії з регіональним розвитком і ЦСР”, що фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у співпраці з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.