Доступ малого та середнього бізнесу до фінансових ресурсів ЄС

Чи варто українському бізнесу чекати на допомогу? Якщо так , то звідки і яку допомогу може отримати представник малого та середнього бізнесу в Україні від ЄС? Карантинні заходи дуже важкі для економіки – і в першу чергу для підприємців, в яких недостатньо запасу фінансової міцності. Так, за результатами опитування Європейської Бізнес Асоціації кожен п’ятий малий бізнес в Україні опинився під загрозою закриття.
Реагуючи на ці виклики Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини розпочала реалізацію ініціативи «Доступ малого та середнього бізнесу до фінансових ресурсів ЄС: як Україні використати можливості отримання фінансової підтримки з ЄС для розвитку МСП під час пандемічної кризи» в рамках проекту «Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП)», який адмініструє Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, що фінансується Форумом громадянського суспільства Східного партнерства та Європейською Комісією.
Метою ініціативи є розробка шляхів використання потенціалу європейських програм для збільшення фінансування МСП України шляхом розширення інструментів фінансового ринку, вдосконалення фінансової інфраструктури та забезпечення доступу до інформації про можливості та механізми залучення такого фінансування.
Ініціатива реалізується протягом серпня–листопада 2020 року. Впродовж дослідження будуть вивчені:
– процеси реалізації існуючих програм європейської фінансової підтримки МСП в Україні та їх роль у кризові часи;
– джерела і форми фінансування МСП у ЄС;
– чинна політика фінансування МСП в Україні (в т.ч. під час пандемії, викликаної COVID-19);
– позиції стейкхолдерів щодо проблематики у сучасних умовах.
За результатами ініціативи планується віднайти шляхи всебічного розширення та інтенсифікації співпраці МСП України з європейськими фінансовими інституціями для покращення доступу малого та середнього бізнесу до фінансових ресурсів ЄС.

Довідка 
Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (http://eap-csf.org.ua/) – це мережа з понад 140 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП).

Форум громадянського суспільства Східного партнерства (https://eap-csf.eu/) – унікальна багаторівнева регіональна платформа громадянського суспільства, спрямована на просування європейської інтеграції, сприяння реформам та демократичним перетворенням у шести країнах Східного партнерства – Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Будучи громадським елементом СхП, ФГС СхП намагається посилити громадянське суспільство у регіоні, підвищити рівень плюралізму у публічному дискурсі та політиці шляхом сприяння демократії участі та фундаментальних свобод. ФГС СхП – це позапартійна доброчесна неурядова організація.