У Куликівській та Жидачівській громадах відбулися чергові засідання робочих груп з формування стратегії розвитку

 

Громади продовжують активно працювати над розробками стратегій розвитку громад.

25 липня в Куликівській громаді відбулося додаткове, четверте засідання робочої групи з формування стратегії розвитку. Під час зустрічі члени робочої групи узгодили кількість проєктів та їх розподіл у розрізі стратегічних цілей та завдань, визначили доцільність і пріоритетність проєктів розвитку кожної стратегічної цілі та прийняли рішення включити до плану реалізації технічних завдань проєктів. Окрім цього, експерти проєкту ознайомили учасників з порядком здійснення стратегічної екологічної оцінки (СЕО) проєкту стратегії розвитку громади, плану заходів з її реалізації та обговорили систему моніторингу й оцінки якості виконання стратегії.

«Швидко пройшов час від моменту нашої першої зустрічі, і сьогодні ми вже приймаємо рішення про формування плану заходів з реалізації стратегії розвитку Куликівської селищної територіальної громади на період до 2027 року. Ми спільно з усіма зацікавленими сторонами – місцевими жителями, представниками бізнесу, нашою молоддю – розробили понад 100 проєктних ідей, кожна з яких спрямована на вирішення конкретної проблеми. У розробленні стратегії розвитку громада проявила себе єдиним цілісним організмом», – зазначила Лілія Бова, голова Куликівської селищної ради.

«Куликівська громада напрацювала велику кількість проєктних ідей до плану заходів з реалізації стратегії, що дало змогу сформувати план заходів з реалізації стратегії розвитку Куликівської селищної територіальної громади на період до 2027 року. Її представники обрали ефективний метод оцінювання цих ідей – у розрізі окремих стратегічних цілей, що дозволило сформувати комплекс проєктів для досягнення кожної цілі. А проведена сьогодні зустріч і розгляд результатів оцінювання забезпечили прозорість процесу і сприяли розумінню серед присутніх отриманих результатів», – наголосила Ірина Сторонянська, експертка проєкту.

26 липня в Жидачівській громаді також працювали над формуванням проєктів під стратегію розвитку громади.

Леся Шумельда, начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Жидачівської громади, зазначила: «Думаю, ми не врахували в нашому плані фактору війни, зокрема питання реабілітації учасників війни, а також психологічної допомоги їхнім сім’ям. Моя пропозиція – включити в план проєкт “Центр реабілітації учасників бойових дій та їхніх сімей, внутрішньо переміщених осіб”».

Олександр Софій, експерт проєкту, підкреслив: «Наше завдання сьогодні – не сформувати рейтинг проєктних ідей, лідерів і аутсайдерів, а проаналізувати, чи не пропустили ми в процесі подання пропозицій актуальних для громади тем, та відсіяти частину проблем, не критичних на сьогодні, вирішення яких може бути відкладене на пізніше».

Нагадаємо, процес стратегування відбувається в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів». Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в партнерстві з департаментом економічної політики ЛОВА за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».