Три громади Волинської області формують плани заходів з реалізації cтратегії

Останні дні червня були активними для громад Волинської області. Впродовж цього часу у трьох громадах, а саме Боратинській, Рожищенській та Шацькій, відбулися засідання робочих груп з формування стратегій розвитку. Процес стратегічного планування відбувається за підтримки експертів проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

У Рожищенській громаді в рамках засідання робочої групи було розглянуто та проаналізовано перелік поданих проєктних ідей. Всього за період збору було напрацьовано 63 ідеї проєктів, згрупованих у трьох стратегічних цілях, обсяг фінансування яких сягнув близько 353 млн грн.

До каталогу проєктних пропозицій у Боратинській громаді увійшло близько 50 проєктів за напрямками: ЖКГ, економіка, спорт, культура, екологія, дороги, адмінпослуги, освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, громадська активність.

«Сьогодні ми вже повною мірою перейшли до виконання практичної частини розроблення стратегії розвитку Боратинської сільської територіальної громади. Ми позитивно оцінюємо активність наших жителів у поданні проєктних ідей до плану заходів і докладемо всіх зусиль для того, щоб їх відбір для реалізації ґрунтувався на об’єктивному і справедливому оцінюванні. Сьогодні це одне з наших ключових завдань!» Ольга Цуз, начальниця відділу соціально-економічного розвитку Боратинської громади.

«Процес розроблення стратегії розвитку громади охоплює як теоретичну частину (зокрема, напрацювання профілю громади), так і практичну. Ключовим у цьому контексті є напрацювання проєктних ідей до плану заходів з реалізації стратегії, що є першим кроком до формування плану розвитку громади на середньострокову перспективу. Однак цей процес має ґрунтуватися на фінансовій спроможності громади до реалізації цих ідей, їх ефективному часовому розподілі, а також охопленні всієї території громади й усіх галузей економіки», наголосив Андрій Дуб, експерт проєкту.

Під час заходів учасники робочих груп працювали над розробкою критеріїв оцінювання проєктних ідей до плану заходів з реалізації стратегії. Наступний крок оцінка проєктних ідей відповідно до встановлених критеріїв задля максимально ефективного використання фінансового ресурсу громади впродовж наступних чотирьох років. 

«Вкотре Шацька громада вражає своєю активністю в процесі розробки стратегії розвитку. Понад 200 ідей проєктів було подано до плану заходів з реалізації стратегії. Це своєрідний рекорд серед громад регіону. Водночас бюджетні обмеження змушують мешканців робити вибір, визначати пріоритети щодо реалізації проєктів. Для цього в широкому колі, за участі представників селищної ради, громадськості, бізнесу, активної молоді було сформовано критерії відбору та ранжування ідей проєктів. Така залученість громадян і надалі сприятиме прозорості та відкритості процесу розробки стратегії», – Андрій Дуб, експерт проєкту.