Горінчівська і Міжгірська громади Закарпатської області презентували проєкти cтратегій розвитку на період до 2027 року

Стратегія – основний документ, що визначає пріоритети розвитку громади на довгостроковий період. Саме вона є підставою для розроблення будь-яких місцевих проєктів, цільових програм, виділення фінансування з місцевого бюджету на їх реалізацію та навіть залучення додаткових коштів від держави чи грантодавців. Саме тому протягом майже року громади Закарпатської області активно працювали над формуванням стратегій розвитку до 2027 року. Відповідні документи презентували 22 листопада в Міжгірській та 23 листопада в Горінчівській громаді. Процес стратегування відбувався в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини  за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Михайло Калинич, сільський голова Горінчівської громади, в межах обговорення зазначив, що розроблення такого документа, як стратегія, є дуже важливим процесом для громади, оскільки він дає змогу побачити і запланувати розвиток громади на декілька років уперед. Основне завдання, яке буде стояти перед громадою надалі, – це її виконання, зокрема знаходження коштів задля реалізації відповідних цілей та завдань стратегії.

Іван Паш, депутат Горінчівської сільської ради, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Горінчівської громади, який брав участь практично у всіх засіданнях робочої групи з розробки стратегії, зазначив: «Реалізація стратегії потребує залучення грантових коштів від різних громадських організацій та міжнародних партнерів, над чим громаді необхідно буде активно працювати».

Любов Ковач, керівниця благодійної організації «Місцевий благодійний фонд «Майбутнє-дітям», у своєму виступі наголосила на тому, що дуже приємно, що в стратегії розвитку відображаються відповідні завдання та бачення щодо реалізації певних проєктів задля підтримки дітей та молоді зокрема.

Василь Юрик, депутат Закарпатської обласної ради, голова правління ГО «Агенція регіонального розвитку та інновацій «Центр Міжгір’я» у своєму виступі в Міжгірській громаді наголосив на значній проробленій роботі представниками робочої групи, зокрема через активну співпрацю з громадськістю Міжгірщини. Це дало змогу активно залучати представників громадських організацій до розробки стратегії розвитку громади до 2027 року та плану заходів з її реалізації на 2024-2027 роки. «Ба більше, було напрацьовано значну інформаційну базу, яка може використовуватися не лише для досягнення стратегічних та оперативних цілей розвитку громади, але і для ознайомлення її мешканців з наявним ресурсним потенціалом та історичними традиціями», – зазначив Василь Юрик.

Іван Кость, перший заступник селищного голови, вказав на те, що в майбутньому, зокрема в разі збільшення можливостей акумулювання фінансових ресурсів, особливо на повоєнному етапі розвитку, до плану заходів з реалізації стратегії розвитку громади можуть вноситися зміни та будуть включатися нові проєкти і програми в рамках окреслених стратегічних та оперативних цілей і визначених завдань. 

Василь Щур, селищний голова Міжгірської громади, відзначив якісну роботу учасників робочої групи та експертів, а також структурних підрозділів селищної ради та її виконавчого комітету, зокрема під час підготовки проєктних заявок. Він подякував усім учасникам за роботу та побажав, щоб їхні ідеї були реалізовані.

У межах заходів були спільно напрацьовані рекомендації щодо внесення змін до проєкту стратегій кожної з громад та плану заходів з її реалізації.

 

Впродовж місяця триватиме громадське обговорення проєкту стратегії та плану заходів з її реалізації кожної з громад, з документами можна ознайомитися на офіційних вебсайтах громад.

Цей публікація створена Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів»  та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст  публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.