Горохівська громада провела третє засідання робочої групи з актуалізації стратегії розвитку

20 червня в Горохівській громаді пройшло третє засідання робочої групи з актуалізації стратегії розвитку громади до 2027 року з огляду на нові виклики в умовах війни. Процес стратегування відбувається в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів». Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Де шукати потенціал для створення нових робочих місць, як підтримати місцевих виробників, зокрема тих, які виготовляють крафтову продукцію, як спільно, об’єднавшись, вирішувати проблеми виходу на ринки збуту та залучити інвестиції на розвиток бізнесу – на ці та багато інших питань шукали відповіді впродовж зустрічі. Спільно напрацьовані рішення у вигляді проєктів стануть частиною стратегії розвитку Горохівської громади.

Аналіз по структурі економіки громади, доходах і видатках місцевого бюджету презентувала Ірина Сторонянська, експертка проєкту: «Горохівська громада – одна з економічно найпотужніших громад Волині, громада з родючими землями і господарями, які дбайливо її обробляють. За результатами 2022 року, половину власних доходів громади забезпечили саме сільськогосподарські підприємства. Але, продукуючи значні обсяги сільськогосподарської продукції, громада потребує активного нарощення підприємств з її поглибленої переробки. Це дозволить створити нові робочі місця для кваліфікованих працівників з порівняно вищим рівнем заробітної плати, зберегти молодь у громаді. Але розвиток нових видів діяльності завжди зумовлює потребу в кваліфікованих фахівцях – вирішенню цього питання сприятиме активна співпраця місцевих підприємців та представників міської ради з Горохівським фаховим коледжем Львівського національного університету природокористування».

«Маємо бути партнерами у відкритій взаємовигідній співпраці. Намагаємося сприяти створенню умов для збільшення самозайнятості, розвитку підприємництва, здорової конкуренції на території громади, залучаємо інвестиції через участь у проєктах. Бо розуміємо, що людина впевнено почувається там, де має можливість заробити», – вважає Віктор Годик, Горохівський міський голова.

«Маємо стимулювати внутрішні інвестиції, бо найбільш зацікавлені в розвитку громади є її мешканці, зокрема і власники бізнесу, які можуть вкладати у виробництво», – впевнений Олексій Гайдук, заступник міського голови.

Андрій Ковальчук, начальник відділу розвитку та інвестицій, презентував основні ідеї програми підтримки малих виробників, яка буде діяти в громаді, та проєкт «Мега громади».

Місцеві фермери Степан Сайкевич і Тарас Щерблюк висловили занепокоєння з приводу ризиків непрозорої конкуренції та потенційних загроз від агрохолдингів. Вважають, що великий фінансовий ресурс відкриється після інвентаризації земель громади.