Комарнівська та Хирівська громади розпочали формування стратегій розвитку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Громади, які мають стратегію – чітко знають, чого хочуть досягти, де взяти ресурси та що для цього потрібно робити. Саме з таким настроєм у Комарнівській та Хирівській громадах  відбулося перше  засідання робочих груп з напрацювання стратегії розвитку до 2027 року. У засіданні робочих груп, куди входять представники органів місцевого самоврядування, підприємці, громадські активісти, взяли участь також експерти проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів». Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту  USAID «ГОВЕРЛА».

Стратегія для кожної  громади, – це, по суті, пошук розумного балансу між ресурсами, можливостями щодо використання цих ресурсів та задоволенням потреб усіх зацікавлених сторін. 

Ігор Черевичник, голова Комарнівської міської ради: «Стратегія – це майбутнє. Стратегію мають формувати молоді, а ми – допомагати. Пропозиція – провести окрему зустріч по стратегії з молоддю, активніше висвітлювати результати нашої роботи в соцмережах, розпочати широку дискусію».

Під час засідань члени робочої групи проаналізували загальну характеристику громади, ознайомилися з результатами проведеного анкетування думки мешканців громади щодо пріоритетів розвитку громади. В межах засідання працювали над SWOT-аналізом, а саме визначали внутрішні фактори (сильні та слабкі сторони) і зовнішні фактори (можливості та загрози розвитку громади). Під час роботи та обговорення SWOT-аналізу, присутні акцентували увагу на тому, що громада повинна максимально використати свої сильні сторони та працювати над мінімізацією слабких сторін, враховуючи наявні можливості та ймовірні загрози для розвитку громади.

Під час обговорень учасникам вдалося систематизувати свої напрацювання, які стануть основою для формування дерева цілей стратегії розвитку громади та подальших кроків із її розробки.

«Вагомою перевагою Хирівської територіальної громади є її близькість до кордону, наявність пропускного пункту на кордоні з Європою, наявність залізничної та автомобільної розв’язки. Сьогодні вже багато зроблено для перетворення автомобільних та залізничних шляхів громади на шляхи європейського зразку. Громада має потенціал туристично-рекреаційного розвитку», – Ірина Сторонянська, експертка проєкту.