У Пустомитах відбулася інтеграційна майстерня для представників бізнесу

В умовах повномаштабної війни, що триває, питання ефективної співпраці між бізнесом та органами місцевого самоврядування стає все більше актуальним та необхідним, адже безпосередньо впливає як на якість життя мешканців сьогодні, так і є важливим фактором для повоєнного відновлення.

З листопада 2023 року у Пустомитах відбулася інтеграційна майстерня, метою якої було налагодження сталого партнерства в громаді між місцевою владою та місцевим і релокованим бізнесом. Захід відбувся в межах ініціативи  Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини «Синергія міжсекторного партнерства для інтеграції релокованого бізнесу у економічний простір громади». Ця ініціатива була підтримана в межах проєкту «Фенікс», що реалізується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу та спрямований на посилення українського громадянського суспільства для протидії наслідкам війни.

У вступному слові міський голова Пустомит Олег Серняк привітав учасників заходу та запевнив у готовності міської ради налагоджувати співпрацю та надавати усю необхідну допомогу у розробленні спільних проєктів, адже розвиток бізнесу сприяє розвитку громади.

«Запорука сталого партнерства в громаді – це побудова і підтримка якісної комунікації та довіри між місцевою владою та бізнесом, як релокованим, так і місцевим. А також залученість місцевих мешканців та громадських лідерів до процесів прийняття стратегічних рішень» –  підкреслив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

Експерт проєкту Віктор Борщевський презентував результати дослідження, яке проводилося за результатами анкетування та глибинних інтерв’ю серед релокованих та місцевих підприємців протягом серпня-вересня 2023 року в п’яти цільових громадах Львівщини. «Значна частина релокованих компаній мають досвід співпраці з організаціями та установами, які надають допомогу бізнесу, зокрема, з Львівською обласною військовою адміністрацією, що дозволило зробити процес релокації відносно безболісним та нівелювати низку потенційних проблем і загроз» зазначив Віктор Борщевський.

В межах інтеграційної майстерні учасники активно ділилися своїм досвідом, працювали над генеруванням спільних майбутніх  ініціатив. Тренерка майстерні Уляна Терлецька розповіла присутнім про грантові можливості для підтримки мікро-, малого та середнього підприємництва та наголосила про важливість співпраці з органами місцевої та регіональної влади при підготовці та реалізації проєктів.

«Для сталого партнерства в громаді необхідно перш за все налагодити якісну комунікацію і конструктивний діалог між місцевою владою, бізнесом та громадськими організаціями. Співпраця у межах досягнення певної мети, вирішення конкретних завдань чи тривале партнерство передбачають об’єднання й координацію зусиль, ресурсів, рівність участі кожної зі сторін та спільну відповідальність за результати діяльності. Власне такі інтеграційні майстерні дозволяють не тільки інформувати представників бізнесу, а й залучати їх до генерації ідей спільних проєктів для розвитку територіальної громади. Це також сприятиме відкритості, рівноправності та формуванні довіри між партнерами»підсумувала Уляна Терлецька.

Керівник Інституту економічного розвитку громад, який є партнером у реалізації цього проєкту, Андрій Пелехатий зазначив, що такі зустрічі бізнесу із місцевою владою є важливим майданчиком для розвитку та підтримки громади. Створення умов співпраці повинно відбуватися через формування підприємницьких хабів. Тут важливу роль відіграють органи місцевого самоврядування, які відкриті до співпраці з бізнесом, що створює необхідні умови для впровадження важливих змін, спрямованих на стимулювання економічного розвитку громад, зокрема завдяки активізації міжсекторного партнерства.