У Городоцькій громаді відбулася інтеграційна майстерня для представників бізнесу та влади

В реаліях сьогодення, питання ефективної взаємодії між бізнесом та органами місцевого самоврядування стає ще більш нагальним, адже безпосередньо впливає як на якість життя мешканців сьогодні, так і є важливим фактором для повоєнного відновлення.

Існують десятки інструментів підтримки бізнесу, якими може скористатись громада, але для вибору тих чи інших інструментів  необхідно враховувати особливості та можливості кожної громади індивідуально.

20 грудня у Городоцькій громаді відбулася інтеграційна майстерня для представників бізнесу та влади. Метою заходу було налагодження сталого партнерства в громаді між місцевою владою та місцевим і релокованим бізнесом. Захід відбувся в межах ініціативи Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини «Синергія міжсекторного партнерства для інтеграції релокованого бізнесу у економічний простір громади». Ця ініціатива була підтримана в межах проєкту «Фенікс», що реалізується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу та спрямований на посилення українського громадянського суспільства для протидії наслідкам війни.

«Якщо ваша громада лише починає налагоджувати співпрацю з релокованим та  місцевим бізнесом, то варто розпочнати з тих інструментів, які можна впровадити відносно просто і які допоможуть вам краще понайомитись з місцевим бізнесом, з їх потребами та запитами. Регулярні зустрічі, дзвінки, візити, круглі столи, опитування, неформальне спілкування з підприємцями – фундамент для економічного розвитку громади. Важливо не просто інформувати бізнес про можливості чи рішення ОМС, а створювати умови для обміну, чути з перших уст про виклики місцевих підприємців, обговорювати з ними плани громади, спільно формувати стратегію розвитку громади тощо. Налагодивши ефективне партнерство та комунікацію з бізнесом, у вас точно виникнуть ідеї проектів» – зазначив Орест Микита, голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини

Експерт проєкту Віктор Борщевський презентував результати дослідження, яке проводилося за результатами анкетування та глибинних інтерв’ю серед релокованих та місцевих підприємців протягом серпня-вересня 2023 року в п’яти цільових громадах Львівщини.

У час війни збільшилась кількість донорських програм для малого та середнього бізнесу, які дозволяють отримати безплатно або на пільговій основі оборотні, інвестиційні кошти та обладнання, пройти навчання чи стажування за кордоном, впровадити CRM, створити сайт, отримати допомогу в сертифікації продукції чи сприяння у збуті тощо. Тренерка майстерні Уляна Терлецька розповіла присутнім про грантові можливості для підтримки мікро-, малого та середнього підприємництва та наголосила про важливість співпраці з органами місцевої та регіональної влади при підготовці та реалізації таких проєктів.

«Вдалий досвід співпраці органів місцевого самоврядування та локального і релокованого бізнесу під час окремих подій може дати поштовх для налагодження повноцінного проєктного співробітництва — спільної розробки проєктів і пошуку позабюджетного фінансування. Українські громади вже мають значний досвід залучення грантового фінансування та реалізації проєктів спільними зусиллями місцевої влади, бізнесу та громади. Одним із важливих елементів налагодження якісного діалогу між партнерами є ефективна комунікація – уміння слухати і чути, обмінюватися інформацією, поширювати спільно прийняті ключові меседжі, генерувати ідеї проєктів, готувати проєктні пропозиції, отримувати кошти від донорів і спільно їх реалізовувати. Це дозволить вибудовувати взаємну довіру партнерів одне до одного. Цей процес є доволі тривалий і вимагає від кожного із партнерів мотивації на досягнення поставлених цілей і отримання результатів для своєї громади» – резюмувала Уляна Терлецька

Такі майстерні-зустрічі – добрий майданчик для налагодження сталого партнерства між владою та бізнесом у громаді.