Регіональна багатостороння група ІПВГ: бути чи не бути?

Чи потрібно створювати регіональні  багатосторонні групи Ініціативи прозорості видобувної галузі (Далі – БГ ІПВГ)? Чому важливо говорити про це саме зараз?

7 грудня 2023 року відбувся онлайн семінар “Виклики та перспективи багатостороннього діалогу із забезпечення прозорості видобування корисних копалин загальнодержавного значення на території громад Львівської області”. Метою заходу було обговорення та планування майбутніх кроків щодо продовження роботи на регіональному рівні. Подія  об’єднала представників влади, бізнесу та громадськості з метою обговорення ключових питань, пов’язаних із забезпеченням прозорості у галузі видобутку на території громад.

Важливим етапом у впровадженні стандартів та принципів ІПВГ на регіональному рівні є формування майданчику для співпраці на місцевому рівні, який розпочався у 2021 році. Першим кроком стало проведення “Дослідження теоретичних та прикладних аспектів для створення регіональної багатоцільової групи ініціативи прозорості видобувної промисловості” на прикладі Львівської та Харківської областей. В рамках дослідження було проаналізовано міжнародний досвід створення локальних/регіональних багатосторонніх груп ІПВГ; ідентифіковано ключових стейкхолдерів; досліджено та адаптовано положення про регіональну багатосторонню групу  ІПВГ  у Львівській та Харківській областях. Даний документ був підготовлений в рамках проекту «Ефективне управління державними фінансами ІІІ», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Через повномасштабну війну росії проти України, процес формування регіональної БГ ІПВГ у Львівській області було призупинено.

Забезпечення прозорості у видобувних галузях на регіональному рівні має значущий вплив. По-перше, це створює умови для ефективного діалогу між усіма зацікавленими сторонами, такими як влада, бізнес та громадськість. По-друге, впровадження ІПВГ на локальному рівні сприяє забезпеченню високого рівня демократії та громадянської участі, надаючи можливість місцевим громадам впливати на процеси видобування в їхній території. Це важливо для забезпечення рівноваги між економічними інтересами та екологічними питаннями. По -третє, існує багато питань, які простіше та ефективніше можна вирішити на локальному рівні, саме цим має займатися регіональна БГ ІПВГ. 

З вітальними словами до учасників заходу звернувся керівник департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності житлово-комунального господарства ЛОДА, Богдан Кейван. 

“Нагадаю, що 18 лютого 2022 року відбулася наша остання зустріч щодо регіонального впровадження ІПВГ.  За результатами попередніх офлайн та онлайн зустрічей нам вдалось налагодити стійку співпрацю між владою, громадськістю та бізнесом у видобувному секторі, що вкрай важливо, адже видобувні компанії здійснюють значний вплив на соціально-економічну та екологічну ситуацію, що вимагає діалогу між компаніями та місцевими громадами для врегулювання усіх питань. Без ефективного бізнесу важко говорити про наповнення бюджетів та розвиток соціальної сфери на території, де компанії здійснюють свою діяльність. Тож надіємось на подальшу плідну співпрацю», – зазначив Богдан Кейван.

Радниця  проєкту  “Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості” GIZ Ukraine,  Світлана Мізіна, наголосила: “ З початку 2023 року за підтримки проєкту «Ефективне державне управління завдяки GovTech і прозорості в Україні», що впроваджується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини продовжується  активна підтримка Міненерго в імплементації ІПВГ в Україні. Як багато хто з вас знає, за підтримки Уряду Німеччини завдяки проекту «Ефективне управління державними фінансами ІІІ було розроблено онлайн-платформу ІПВГ і передано на баланс Міністерству енергетики, що дозволило, незважаючи на російську агресію, надрокористувачам подавати звітність через Портал ІПВГ, що вчергове показало готовність компаній до прозорості, довіри та діалогу.  За це ще раз хочу подякувати компаніям, які незважаючи на всі труднощі продовжують звітувати, видобувати, сплачувати податки, підтримувати громади. Для України, ІПВГ – це дуже важливо. Інформаційна робота у видобувних регіонах була високо оцінена Міжнародним Секретаріатом EITI під час валідації України, проте наступним кроком є створення прототипів регіональних БГ ІПВГ. Даний крок розвитку діяльності ІПВГ в регіонах було включено до Плану дій із впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд. На мою думку, завдяки створенням регіональних БГ ІПВГ буде можливість будувати конструктивний діалог на місцевому рівні на засадах прозорості, довіри та підзвітності, що надзвичайно важливо, коли ми говоримо про післявоєнну відбудову України”.

Протягом заходу, було розглянуто також питання щодо Плану роботи Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» (ПВУ) в регіонах. “Україна є активною учасницею Партнерства «Відкритий Уряд» – в рамках якого,  Уряд,  спільно з інститутами громадянського суспільства, реалізує важливі реформи відкритого урядування. Заходи щодо впровадження ІПВГ були  включені  до всіх Планів дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд. Одним із заходів, що  був включений  у План  дій на  2021-2022 роки – було завдання деяким обласним адміністраціям  (а  це – Івано-Франківська, Львівська, Полтавська, Сумська, Харківська, Чернігівська області) залучити до реалізації ІПВГ представників видобувних компаній та представників громадянського суспільства на території областей, де здійснюється видобування корисних копалин. Це був перший  етап  нашої роботи  на регіональному рівні. Але набутий досвід  буде корисним і для інших областей, які у перспективі,  ми плануємо залучити  до цієї роботи” – наголосила Вікторія Гнатовська, національна координаторка ІПВГ в Україні, представниця Міністерства енергетики України.

Використання такого інструменту як регіональна БГ ІПВГ, спільна робота усіх зацікавлених сторін сприятиме  покращенню взаєморозумінню між місцевими компаніями і громадами, налагодженню відкритого та прозорого обговорення  проблем та майбутніх перспектив розвитку. “Сподіваємось, що  з 2024 року ми зможемо  відновити нашу роботу на регіональному рівні,  і  маємо надію, що  Обласні Військові   Адміністрації матимуть  можливість розпочати  роботу стосовно   впровадження ІПВГ на регіональному рівні. Міністерство енергетики України, національна БГ ІПВГ, наші партнери готові надати будь-яку  підтримку у  практичній роботі із зазначеного питання” – підкреслила Вікторія Гнатовська.

Впровадження ініціативи прозорості видобувних галузей здійснюється згідно з вимогами  Стандарту ІПВГ. Даний документ також  передбачає регіональний контекст впровадження ІПВГ,  тому однією з перших тем семінару були зміни в Стандарті ІПВГ.

Як зазначив експерт з організації роботи Національного секретаріату  ІПВГ, Віталій Филенко, Стандарт ІПВГ оновлюється кожні три роки. Так, в червні 2023 року, під час чергового зібрання Асоціації Ініціативи прозорості видобувних галузей було прийнято зміни до Стандарту, які суттєво розширюють його вимоги.

Які ж саме зміни були внесені в Стандарт ІПВГ у 2023 році Ви зможете дізнатись тут.

В процесі виконання вимог Стандарту ІПВГ суттєвим є створення регіональних майданчиків. Особливе значення вони отримали після впровадження децентралізації, оскільки громади отримали більше повноважень та можливостей.

Про досвід створення регіональної БГ ІПВГ у Львівській області розповів голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита. “Однією з причин ініціювання регіональної багатосторонньої групи ІПВГ є недостатня представленість і участь у процесі прийняття рішень на національному рівні, зокрема в національній  Багатосторонній групі ІПВГ,  регіональних ІГС, органів місцевого самоврядування та регіональної влади, на території яких ведеться видобуток. А це в свою чергу призводить то того що, не завжди враховано усі інтереси та потреби видобувних громад” – акцентував Орест. Також спікер відзначив, що Україна, має нерівномірний розподіл корисних копалин. Даний фактор потрібно взяти до уваги при створенні регіональних багатосторонніх груп з імплементації ІПВГ.

Не оминули під час семінару  теми рентної плати під час воєнного стану. Доповідь Олександра Шумського, начальника управління адміністрування, рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту оподаткування юридичних осіб Державної податкової служби України викликала жваве обговорення через учасників.

“Особливостей нарахування зобов’язань на період воєнного стану не існує.є певні особливості справляння окремих податкових зобов’язань  під час воєнного стану в зв’язку з тим, що частина видів вуглеводнів є надзвичайно чутливі до політичних ситуацій. Оскільки вони зросли в ціні в 10-15 разів, за проханням газовидобувних підприємств, було розроблено спеціальні особливості на обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за природний газ” – зазначив Олександр Шумський

Захід став важливою платформою для  обговорення та об’єднання зусиль на шляху до забезпечення прозорого, підзвітного та відкритого майбутнього видобувного сектору як Львівщини, так і України вцілому.

Захід проведено ГО «НОВА Енергія»  за підтримки Уряду Німеччини в рамках проєкту “Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості”, що реалізується Німецьким Товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, у партнерстві з Директоратом ресурсоефективної трансформації Міністерства енергетики України, Департаментом паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства ЛОВА та Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини.