Громади Закарпатської області презентували проєкти cтратегій розвитку на період до 2027 року

Стратегія розвитку громади є одним із фундаментальних документів, що визначає стратегічне бачення громади та описує шляхи і засоби досягнення цілей. Громади, які мають стратегію, чітко розуміють, чого хочуть досягти, де взяти на це ресурси та що для цього потрібно робити. Саме тому протягом майже року громади Закарпатської області активно працювали над формуванням стратегій розвитку до 2027 року. Відповідні документи презентували 27 листопада в Буштинській і Великобичківській громадах та 28 листопада – у Виноградівській громаді. Процес стратегування відбувався в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID ««ГОВЕРЛА».

Основною метою заходів було публічне обговорення напрацьованих проєктів стратегії розвитку громади до 2027 року та залучення громадськості до цього процесу. У межах заходів обговорили ключові питання та презентували робочі варіанти стратегії, а також напрацювали план залучення громадськості до цілеспрямованого обговорення та реалізації стратегічних напрямів. 

Йосип Сава, керівник КУ «Центр розвитку та міжнародної співпраці» Буштинської громади, підкреслив, що всі проєкти та джерела їх фінансування детально обговорювалися в широкому колі розробників плану заходів, зокрема серед членів робочої групи. Відмітив також баланс інтересів мешканців усіх населених пунктів громади. Антоніна Юхимчук, співзасновниця ГО «Срібне дерево життя», під час заходу в Буштинській громаді висловила пропозицію, щоб місцевий громадський сектор взяв участь у фіналізації громадського обговорення стратегії та плану заходів з її реалізації.

«Під час громадських обговорень проєктів стратегій розвитку Великобичківської, Буштинської та Виноградівської громад і планів їх реалізації були присутні як посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, голови громад, представники районної військової адміністрації, так і представники місцевого бізнесу, освітяни, представники громадських та благодійних організацій, активні мешканці громад. На громадських обговореннях проєктів стратегічних документів жителі громад активно долучалися до обговорень проєктів на виконання стратегій розвитку, вносили свої пропозиції до проєкту стратегії. Слід зауважити, що громадські обговорення в кожній громаді зібрали значну кількість мешканців, яким важливі пріоритетні напрями розвитку громад на найближчі роки. Учасники висловили свої пропозиції до проєкту стратегії щодо покращення умов для розвитку бізнесу та врахування потреб молоді в громаді й ветеранів війни при плануванні діяльності», – підкреслила Оксана Івасів, фахівчиня із залучення громадськості Львівського регіонального офісу Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Степан Золтан, Виноградівський міський голова, підкреслив важливість реалізації проєктів розвитку в усьому комплексі та відмітив важливість проробленої роботи й потребу подальших спільних зусиль з реалізації запланованого. «У рамках розробки стратегії була проведена вступна діагностика громади, дослідження умов життя та якості публічних послуг, визначено цілі та завдання, які гарантують довготривалий соціально-економічний розвиток і реалізацію очікувань громади», – зазначив Степан Бочкай, голова Виноградівської громади.

Також Віталій Любка, заступник міського голови Виноградівської громади, підкреслив важливість проєктів плану заходів, які стосуються реалізації місцевої молодіжної політики: «Закликаю молодь до більшої активності, також варто робити всі можливі кроки для підвищення енергоефективності об’єктів соціальної сфери. Окремо хочу підкреслити важливість місцевих туристичних об’єктів (таких як палац Перені та замок Канків) і виноробства у формуванні туристичного потенціалу Виноградова». Окремо заступник відмітив потребу проведення ремонтних робіт на очисних спорудах м. Виноградова.

У межах заходів були спільно напрацьовані рекомендації щодо внесення змін до проєкту стратегій кожної з громад та плану заходів з її реалізації.

Стратегія – це, по суті, пошук розумного балансу між ресурсами громади, її можливостями щодо використання цих ресурсів та задоволенням потреб мешканців громади.

Впродовж місяця триватиме громадське обговорення проєкту стратегії та плану заходів з її реалізації кожної з громад, з документами можна ознайомитися на офіційних вебсайтах громад.

 

Ця публікація створена Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.