eHealth в Україні: що це і як працює?

Діджиталізація є невід’ємною складовою сьогодення, і медична галузь у цьому не є виключенням.
eHealth є незамінним і обов’язковим компонентом медичної реформи України. Основне завдання цієї системи – облік укладених договорів між лікарями та пацієнтами, а також доступ до інформації, що стосується здоров’я кожного пацієнта.
Перше обговорення концепції електронного здоров’я відбулося восени 2016 року. У той час у експертів виникало чимало питань стосовно доцільності введення такої системи. Дані, які можна отримати завдяки системі eHealth, дозволяють підвищувати якість надання медичних послуг та проводити моніторинг, що є вкрай важливим. Сьогодні запровадження та розвиток електронної системи охорони здоров’я варто розглядати у площині трьох основних аспектів:
• вдосконалення нормативної бази щодо e-Health;
• вдосконалення технічної інфраструктури e-Health;
• розвиток цифрових навичок та компетентностей в e-Health.
Для кожного з нас eHealth це насамперед про комфорт, зручність та якість надання медичних послуг. З’явились корисні сервіси для пацієнта – електронний рецепт, електронне направлення, електронні медичні записи, електронна картка. Переваги електронних сервісів над паперовими – в зрозумілих алгоритмах, в однакових для всіх правилах. Електронний кабінет дозволить пацієнту подати декларацію онлайн, побачити власну електронну медичну картку, там будуть збережені його електронні рецепти та направлення. А електронний лікарняний значно спростить процедуру його отримання.
З грудня 2021 року в Україні реалізовується проект “Синергія електронного здоров’я та цифрових навичок у Грузії, Україні та Молдові: шлях до підвищення стійкості громадянського суспільства Східного партнерства у часи кризи”, метою якого є просування реформ електронного здоров’я та вдосконаленню відповідних цифрових навичок у Грузії, Молдові та Україні відповідно до рамок політики Східного партнерства до 2025 рік шляхом аналізу ситуації в секторі електронного охорони здоров’я, розробки політичних рекомендацій та проведення широкої інформаційно-просвітницької кампанії у цільових країнах .
В рамках проекту було розроблено брошуру Що треба знати про eHealth в Україні та навчальний відео ролик


Проєкт “Синергія електронного здоров’я та цифрових навичок у Грузії, Україні та Молдові: шлях до підвищення стійкості громадянського суспільства Східного партнерства у часи кризи” реалізовується Міжнародним центром бізнесу та економічного розвитку N(N)LE(Грузія), Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини (Україна), Інститутом бізнес-консалтингу (Молдова) за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданою через регрантингову систему Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.