Децентралізація – життя по-новому

Серпень для громад Яворівського району точно запам’ятається марафоном зумінарів, які Агенція місцевого економічного розвитку  Яворівщини провела у партнерстві з  бібліотекою – філією смт. Івано – Франкове, бібліотекою – філією для дорослих м. Новояворівськ та Яворівською ЦРБ ім.Ю.Липи. Протягом двох тижнів було проведено 6 онлайн зустрічей, на яких обговорювали виклики та переваги утворення ОТГ, дізналися у своїх колег вже з об’єднаних територіальних громад як зміниться життя громади після утворення ОТГ , своїм досвідом з яворівськими колегами ділилися Христина Кучак, начальник відділу культури та інформаційної політики Давидівської ОТГ, Олеся Крохмалюк, начальник відділу освіти та культури Підберізцівської ОТГ, на питання учасників відповідали експерт Асоціації міст України Володимир Хрущак, керівник Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький, завідувач кафедри державного управління Українського католицького університету Віктор Борщевський та голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворіщини Орест Микита.

 

Що вже змінилось завдяки реформі?

Отримані в результаті децентралізації повноваження та ресурси надали органам місцевого самоврядування більше можливостей для розвитку своїх територій, створення сучасної освітньої, медичної, транспортної, житлово-комунальної інфраструктури.

Місцева влада стала зацікавленою в розвитку інвестиційної привабливості своїх територій на благо громади, адже сплачені тут податки підуть на підвищення якості життя жителів цієї території. Різноманітні дозволи та реєстраційні документи для ведення бізнесу можна буде отримувати на місцях, громади зможуть самостійно залучати інвестиції, сприяючи їх соціально-економічному розвитку.

Переваги реформи багато громад відчули вже сьогодні: в їх містах, селах і селищах почали приводитися до ладу дороги, медичні та освітні заклади – все те, що десятиліттями перебувало у занепаді.

Реформа дала поштовх до повноцінного розвитку громад, можливість поліпшити життя у кожному населеному пункті та у країні в цілому і дозволяє громадянам – кожному з нас – самостійно господарювати там, де вони живуть.

 

Що ж робити закладам культури?

В ході децентралізації місцева влада у спроможних громадах отримала значні повноваження і ресурси. Разом з тим, до органів місцевого самоврядування перейшла величезна відповідальність за підвищення якості життя людей, за всебічний розвиток громади, в тому числі – культурний.

Децентралізація збільшила роль локальної культури у житті кожної громади. Культурні особливості території усе частіше сприймаються як цінний набуток громади, як можливості для розвитку традицій, туризму, ремесел, а отже – і економіки.

У той же час, децентралізація стала викликом для багатьох закладів культури, бо перед місцевою владою гостро постали питання – у якому форматі ці заклади мають існувати надалі і які послуги надавати людям, щоб бути максимально корисними для громади

 

Коротко про культуру в ОТГ

1.  Клубні установи, зокрема, будинки культури, бібліотеки – головні осередки, навколо яких існує культурне життя в сільській місцевості.
2. В ході реформи децентралізації повноваження по утриманню цих установ лягли на плечі об’єднаних громад (ОТГ).
3. Культура завжди фінансувалася за «залишковим принципом».
4. Ще однією болючою проблемою, з якою стикаються села, селища та маленькі міста, є так званий «кадровий голод».

 

Що варто робити в першу чергу?

1.  Аналіз культурних потреб населення. Першим, що варто зробити керівництву громади — провести аналіз потреб мешканців у культурних послугах. Надані пропозиції можна покласти в основу стратегічного плану розвитку культурної мережі громади.

2. Формування нової культурної мережі в громаді – багатофункціональні «хаби» як вихід. Одним з варіантів може бути створення багатофункціональних «хабів», тобто культурно-освітньо – розважальних центрів, які об’єднують в собі функції і бібліотеки, і комп’ютерного клубу, і громадського простору для спілкування, і місця для проведення культурно-розважальних заходів.

3. Пошук додаткових ресурсів — державна субвенція та використання інструменту співробітництва громад, міжнародна технічна допомога тощо.

“Бібліотеки у житті громад відіграють визначну роль як інформаційних, культурних та просвітницьких центрів. Тому керівники громад мають бути зацікавлені в тому, щоб надати максимальну підтримку в модернізації, реконструкції та розвитку бібліотечних закладів, а також в утриманні їхніх приміщень у належному стані”,- зауважив Орест Микита.

“Сьогодні в ОТГ спостерігається активізація із залученістю молодих людей до розвитку територій громад. Особливо сільські території відчувають дефіцит молодіжних сучасних просторів, які сприяли б розвитку інституційної спроможності громад. Для цього в громадах втілюються проекти щодо створення молодіжних рад, молодіжних центрів, культурно-освітніх просторів, оскільки застаріла мережа сільських клубів і бібліотек створюють ситуацію, коли молодь опиняється на вулиці та проводить багато часу в Інтернеті. Важливо розпочати процес інституалізації молодіжного руху в громадах. Тобто на рівні ОТГ потрібно створювати молодіжні ради, молодіжні центри, громадські організації та трансформувати простори бібліотек і клубів у селах. Це дасть можливість активізувати молодь і створити можливості для реалізації молодіжних ініціатив”- поділилася своїми думками Ірина Куропась, менеджерка Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини.

Заходи відбувалися в рамках проекту ПУЛЬС “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні”. Проект виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

Відео запис проведених онлайн заходів можна переглянути за посиланнями