Яворів, Львів, Дніпро та Кривий Ріг об’єдналися у створенні стратегії розвитку громад

ZIK.UA

Учора, 20 квітня, в місті Яворові Львівської області стартував стратегічний хакатон на тему: «Прискорення реформи децентралізації та вироблення бачення стратегічного розвитку об’єднаної територіальної громади».

У цій події, що триватиме 4 дні, беруть участь не лише яворівчани, а й делегації з Дніпра та Кривого Рогу, а також – науковці зі Львова. Про це передає власкор IA ZIK.

Розпочався захід із презентації програми, принципів комунікації, менторів та учасників організаторами заходу – керівником та менеджером Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини – відповідно Орестом Микитою та Іриною Куропась.

Під час першої сесії, де мова йшла про потреби стратегічного бачення для сталого розвитку громади, тон активному спілкуванню, конструктивним дискусіям та тренінгам задавав доктор економічних наук зі Львова Віктор Борщевський.

За його словами, відрадно, що цей оригінальний і глибокий хакатон зібрав разом представників громад сходу та заходу України. А спільний пошук стратегії розвитку держави, а в ній – громад, зокрема, – вкрай важливий для заповнення прогалин у суспільній свідомості.

Заімпонували учасникам заходу приклади, наведені Віктором Борщевським стосовно того, як створюють стратегії розвитку за кордоном, а як – у нас.

Адже, зі слів доктора економічних наук, стратегія розвитку – це не закостенілий документ, а живий організм, який має увібрати в себе перспективи праці не на п’ятирічку, як це було за часів тоталітаризму, а принаймні – років так на десять.

А сьогодні, 21 квітня, стратегічний хакатон у місті Яворові Львівської області розглядає питання децентралізації, акцентуючи увагу на діалозі – як інструменті спроможних громад та впровадження ефективного територіального управління.

Не оминула подія й таке важливі теми, як «Практичні засади взаємодії влади, громадськості та бізнесу, налагодження діалогу в громаді».

У стратегічному хакатоні, зокрема, беруть активну участь заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх, міський голова Яворова Павло Бакунець, секретар ради Яворівської міської ради Ольга Созанська, депутати місцевих рад, бібліотекарі, освітяни, представники громадських організацій.

Делегацію з Дніпропетровської області очолюють лідери ГО «Шульгівська громада» Віктор Зезюлін, ГО «Простір змін» Олександр Мітьков. Кривий Ріг представляє керівник ГО «Фонд професійного розвитку» Олена Кравченко.

У коментарі власкорові IA ZIK організатор стратегічного хакатону, голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита пояснив, що основними завданнями події є формування інноваційних стандартів управління об’єднаних територіальних громад, у тому числі – з використанням інструментів е-врядування.

Цей перший за всю історію Яворова хакатон  організовано Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проекту «Міжрегіональний міст порозуміння та партнерства», втілення якого в життя відбувається в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється ГО Центр «Жіночі перспективи» – за фінансової підтримки Європейського Союзу.