У Яворові пройшла конференція “Ефективна співпраця влади, громади та бізнесу як стійка модель розвитку громадянського суспільства”

26 лютого 2016 року у місті Яворові пройшла підсумкова конференція “Ефективна співпраця влади, громади та бізнесу як стійка модель розвитку громадянського суспільства“.

Конференція була організована Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках проекту «Майстерня міжсекторної співпраці як інструмент реалізації локальних ініціатив», яку втілюють в життя в Яворівському районі в партнерстві з ГО «Центр «Жіночі перспективи» за підтримки Європейського Союзу.

Конференція відбулася за участі голови Яворівської РДА Ореста Гнипа, голови Яворівської районної ради Володимира Сичака, міського голови Яворова Павла Бакунця, заступника генерального директора Компанії «Снєжка-Україна» Михайла Дудича, директора районного центру зайнятості Михайла Вигриновича, голови Агенції місцевого регіонального розвитку Яворівщини Ореста Микити, керівника проекту Ірини Куропась, експертів проекту, представників громадських організацій.

Думки про те, що міжсекторна співпраця є новим процесом, який досить непросто втілюється в життя, тому слід, взявши за підґрунтя міжнародний досвід, намагатися налагодити діалог на рівних між владою, бізнесом і громадою, – оприлюднили голова Агенції місцевого регіонального розвитку Яворівщини Орест Микита, експерти проекту Уляна Терлецька, Наталія Крук.

Позитив у конференцію внесли молоді представники громадських організацій «Наш Янів» (селище Івано-Франкове) та «Пліч-о-пліч» (селище Шкло) – Володимир Драбчук, Романна Прус, Ірина Сливка, які не нарікали на нерозуміння у співпраці з місцевими можновладцями, а на конкретних прикладах доводили, як долають розмаїті бар’єри на шляху об’єднання громад задля розвитку своїх селищ.

Керівник проекту «Майстерня міжсекторної співпраці як інструмент реалізації локальних ініціатив» Ірина Куропась наголосила, що нерідко усі намагання налагодити діалог на рівних між владою, бізнесом і громадою наражаються на невидимі бар’єри нерозуміння, або ж просто – на її ігнорування. Бізнес має ресурси й потенціал, що можуть позитивно впливати на різні групи зацікавлених сторін. Однак, попри це бізнес не завжди налаштований на потреби суспільства. Компанії, які бажають бути більш соціально відповідальними, не завжди мають необхідні знання і навички для впровадження програм розвитку. З іншого боку – громадські організації повинні відігравати важливу роль у розвитку – як на національному, так і на місцевому рівні, проте вони не завжди мають ресурси, в тому числі – фінансові, для ефективного виконання своїх проектів. Тому партнерство між владою, громадою і бізнесом є важливим етапом у пошуку шляхів вирішення спільних проблем.

Метою цієї конференції є підведення підсумків проекту «Майстерня міжсекторної співпраці як інструмент реалізації локальних ініціатив», створення партнерських взаємовідносин між організаціями громадянського суспільства, місцевою владою та бізнесом в Яворівському районі – для реалізації локальних ініціатив, обмін досвідом реалізації успішних проектів в рамках міжсекторної співпраці», – поінформувала керівник проекту Ірина Куропась.