Семінар «Практичні аспекти децентралізації та формування спроможних громад» у Києві

19-20 листопада 2015 року команда Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини та Яворівської РДА взяла участь у семінарі «Практичні аспекти децентралізації та формування спроможних громад», який був проведений у Києві в рамках реалізації проекту ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа та низкою інших організацій  за підтримки програми «РАДА» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і програми DESPRO. 

Учасниками семінару стали понад 100 представників громадських організацій-переможців конкурсу грантів з пілотних областей проекту (Київської, Львівської, Одеської, Івано-Франківської, Луганської та Донецької), експерти з питань децентралізації та місцевого розвитку а також представники  місцевих та національних ЗМІ.

У рамках дводенного семінару учасниками було опрацьовано п’ять модульних тем, що висвітлюють основні практичні питання реформи. Зокрема, йшлося про законодавче забезпечення децентралізації та зміни до Конституції та законодавства України як ключовий елемент завершення децентралізації та реформи місцевого самоврядування та про те, які практичні наслідки це матиме для громад. Дуже важливим було також представити першочергові кроки та алгоритм дії у громадах, що тільки об‘єдналися. Багато уваги учасники приділили темі роботі з громадськістю у питаннях роз‘яснення процесів реформування громад. Особливо жваву дискусію викликала тема формування та виконання бюджетів добровільно об’єднаних громад. Досвідчені тренери представили також  інструменти та фінансові ресурси для територіального розвитку, зокрема можливості отримання підтримки Державного фонду регіонального розвитку.

Андрій Гінкул, керівник проекту ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні»,  в своєму виступі зазначив, що об’єднавши зусилля неурядових організацій, громад та органів влади на місцях, українських та міжнародних експертів, залучивши грантову підтримку від Європейського Союзу, команда проекту працює над підтримкою процесу децентралізації влади, розширенням повноважень громад та формуванням ефективної публічної влади. «Запорукою ефективного впровадження реформи є розуміння та підтримка громади. Основними партнерами влади у цьому процесі мають стати громадські організації та ЗМІ. Ми залучили найкращих вітчизняних експертів, щоб розповісти про сутність та практичні кроки впровадження реформи», – зазначив Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

Фонд Східна Європа в рамках проекту підтримає 23 громадські організації, які стали переможцями конкурсу грантів зі всіх 6 цільових регіонів проекту. Серед переможців і Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини. Основними завданнями, над якими працюватимуть громадські організації в рамках грантів, є надання експертної допомоги громадам в процесі розробки нормативно-правової бази, покращення інформованості мешканців об’єднаної громади щодо цілей, завдань та перспектив об’єднання громад, широке впровадження механізмів місцевої демократії в процес добровільного об’єднання громад, залучення додаткових ресурсів в громади з державних та приватних фондів тощо.