Куликівська та Яворівська громади за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели друге засідання робочої групи з напрацювання стратегії розвитку

У Куликівській та Яворівській громадах пройшло друге засідання робочих груп з формування стратегії розвитку громади до 2027 року. Процес стратегування відбувається в рамках проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів». Проєкт реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». 

У рамках засідань відбулось обговорення та робота в окремих групах щодо визначення перспективних напрямів, проєктів і динаміки сталого розвитку громади. Учасники зустрічі мали можливість отримати вичерпні відповіді на ключові питання, які виникають на цьому етапі стратегічного планування в частині загального бачення майбутніх перспектив.

Учасники заходу та експерти проєкту акцентували на тому, що громада повинна максимально використати свої сильні сторони та працювати над мінімізацією слабких сторін. 

«Центральний фокус нашої роботи це люди та комфортні й безпечні умови для них», наголосив Яворівський міський голова Ігор Грабовський.

Катерина Михасяк, заступниця міського голови Яворівської громади: «Яворівська громада має потужний потенціал! І наше основне завдання при розробці стратегії все врахувати, щоб не зупинятися на досягнутому, а орієнтуватися на постійний розвиток».

Родзинкою заходу в Яворівській громаді було використання штучного інтелекту та інтерактивних інструментів під час роботи членів робочої групи. Зокрема, за допомогою Mentimeter зібрали всі асоціації учасників про Яворівську громаду. На основі слів, якими охарактеризували учасники громаду, Chat GPT запропонував своє стратегічне бачення розвитку громади. Запропоновані варіанти бачення виставлять на сайті громади для голосування та коригування. 

Незважаючи на розвиток технологій, процес розробки стратегії це можливість почути громаду і налагодити з нею діалог. Стратегічні документи повинні бути «живими» й реагувати на зміни, потреби та виклики в суспільстві. Варто наголосити, що будь-яка стратегія це той документ, який важливо розробляти, залучаючи на найраннішому етапі та впродовж усього процесу всі зацікавлені сторони (представників влади, активної громадськості, старост, місцевого бізнесу та експертів). 

Серед запропонованих ідей, які варто включити до стратегії, в Яворівській громаді можна виокремити: вулиця Західна об’їзна м. Яворова, будівництво водопроводу в с. Старий Яр, Залужжя, реконструкція Яворівського парку, сприяння розвитку рекреаційного кварталу поблизу курорту «Немирів», закупівля контейнерів для сміття, реконструкція центральної площі с. Нагачів, будівництво дитсадків, створення музею в с. Залужжя на базі Народного дому, ремонт комунальних доріг, сприяння створенню промислового підприємства в с. Наконечне Перше, будівництво стадіону в с. Чернилява, облаштування зони відпочинку біля Віжомлянського водосховища, сприяння створенню с/г кооперативу, закупівля холодильних камер для заморозки ягід та сушильного обладнання.

«Важливо залучити максимальну кількість активних мешканців громади, представників від різних галузей, бізнесу до процесу формування плану заходів з реалізації стратегії», зазначив заступник директора департаменту економічної політики Вадим Табакера.

«За результатами активної командної роботи було презентовано важливі для Куликівської громади ідеї проєктів, зокрема щодо будівництва очисних споруд, створення мототреку з метою промоції громади та залучення туристів, купівлі необхідного обладнання для надання жителям громади послуг у сфері охорони здоров’я високої якості, комплексного проєкту розвитку сфери туризму та збереження її історико-культурної спадщини. Особливо тішить активна участь молоді та пропозиція молодіжних проєктів, спрямованих на організацію якісного дозвілля для дітей та молодих людей, розширення можливостей здобуття різних навичок та проведення додаткового навчання. Чудово, коли саме у молодих людей у громаді поблизу Львова (великого міста, яке може запропонувати їм так багато можливостей) є розуміння необхідності створення таких умов, щоб молоді люди прагнули залишатися тут жити, розвиватися та проводити вільний час!» наголосила Ірина Сторонянська, експертка проєкту.

Наступним кроком для громад є збір ідей до плану заходів з реалізації стратегії.