Децентрелізація триває: що необхідно знати громаді

7 травня 2018 року у селищі Шкло біля місцевої бібліотеки відбулась інформаційно–просвітницька акція «Життя громад Яворівського району в умовах децентралізації». Захід відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.
Основною метою акції є популяризація децентралізаційних процесів. Голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита та експерт Андрій Пелехатий роз’яснили переваги фінансової децентралізації із наведенням прикладів залучення додаткових фінансових ресурсів, розкрили переваги та перешкоди на шляху медичної реформи та реформи освіти.
Основними питаннями, які найбільше цікавили мешканців селища стали: збереження робочих місць та створення центру надання адміністративних послуг на їх території.
Такі заходи є необхідними і дуже актуальними у невеличких селища та містечках. На таких заходах мешканці підвищують рівень обізнаності щодо основ децентралізації та формують розуміння процесів і змін, що відбуваються в громаді у час впровадження реформ.
Партнерами проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) у Яворівському районі є Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини, бібліотека-філія для дорослих м. Новояворівська та Яворівська РЦБС. Бібліотеки та громадські організації не повинні залишатися осторонь реформ місцевого самоврядування та децентралізації. Бібліотеки повинні стати платформою (ресурсним центром) де влада, громада і бізнес обговорюватимуть проблеми, та шукатимуть шляхи їх вирішення, а громадські організації мають можливість залучати експертів та менторів, які допомагатимуть їм у цьому.