Децентралізація або як навчитися використовувати можливості для розвитку громади

15 серпня 2018 року у Яворові відбувся круглий стіл «Децентралізація влади і реформа місцевого самоврядування». Захід відбувся в рамках ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Проект виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. У обговоренні взяли участь представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, комунальних підприємств, місцевого бізнесу. Круглий стіл став підсумковим заходом 2-ого проекту, який реалізовувала у Яворівському районі Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини. Протягом 2018 року у Яворівському районі було проведено 12 заходів, які сприяли поінформованості мешканців щодо реформ в Україні та застосування мешканцями інструментів місцевої демократії.
Заходи проходили у формі громадських обговорень, тренінгів, воркшопів, круглих столів, публічних дискусій тощо. Під час таких зустрічей мешканці мали змогу задати важливі питання експертам проекту та отримати вичерпні та достовірні відповіді, отримати нові знання та досвід як брати участь у процесі прийняття рішень у своїй громаді. Учасники заходів дізналися як кожен з нас може долучитися до розвитку своєї громади, ознайомилися з кращими практиками розвитку громад.
Сьогодні мешканці маленьких сіл та селищ не мають можливостей та досвіду співпраці з владою, участі в управлінні громадою, бачень та планів з розвитку території. Як результат і без того обмеженні ресурси використовуються не системно, територія занепадає, молоді люди їдуть і не повертаються і як результат нема кому робити зміни. Саме такі проекти, як ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» сприяють формуванню думки, що кожен з мешканців може впливати на розвиток громади, залучають мешканців до життя громади.
Насправді, реформи роблять люди і для людей. Тому важливим є до змін залучати якомога більше активних та небайдужих людей.