Агенція розроблятиме програми місцевого економічного розвитку та інтеграції релокованого бізнесу і ВПО в економічне життя громад Львівщини

Війна має руйнівні наслідки для всіх сфер життя, включаючи економіку. Бізнес, який знаходився на території ведення бойових дій поряд з лінією фронту, змушений був приймати швидкі рішення для продовження діяльності. Реагуючи на виклики та потреби бізнесу 17 березня уряд оголосив програму релокації підприємств, яка призначена забезпечити переміщення підприємств в інші місця, надання необхідних виробничих потужностей і допомогу з переміщенням працівників. Станом на 28 березня Міністерство економічного розвитку та торгівлі отримали 1164 заявки на релокацію. Здебільшого підприємства переміщуються на захід України.
Найбільше підприємств релокувались саме у Львівську область, а це 193, з яких 115 вже повноцінно відновили тут роботу.
Ситуація, що склалася у Львівській області накладає відповідальність на Львівську обласну військову адміністрацію й органи місцевого самоврядування. Вони повинні підтримувати критичну інфраструктуру, а також створити умови для розвитку та забезпечення безперервності роботи місцевих підприємств, інтегруючи переміщені підприємства та внутрішньо переселених осіб в економічне життя громади.
Представники органів місцевого самоврядування потребують експертної та консультаційної підтримки, саме тому в рамках гранту від Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») Агенція впродовж шести місяців реалізовуватиме проєкт «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя місцевих громад» Передбачається допомога громадам в розробці програм місцевого економічного розвитку, які враховуватимуть питання релокації бізнесу та працівників, а також ґрунтуватимуться на аналізі даних, консультаціях і консенсусі із усіма зацікавленими сторонами. Крім того, експерти Агенції розроблять практичний посібник з антикризових інструментів місцевого економічного розвитку та надаватимуть менторську підтримку органам місцевого самоврядування щодо процесу впровадження та планування заходів для програм місцевого економічного розвитку.
«Громади повинні здійснити оптимізацію просторового розосередження релокованих підприємств і внутрішньо переміщених осіб, що тісно пов’язано з модернізацією власних стратегій соціально-економічного розвитку. Тому потрібно посилювати співпрацю з усіма зацікавленими сторонами для розбудови та модернізації інфраструктури відповідних громад, а також готувати проєкти їх повоєнного соціально-економічного розвитку» – наголосив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.