Всеукраїнський форум «Від ідеї до успіху: місцеві ініціативи змінюють життя українських громад»

24–25 червня 2016 року у Чернігові відбувся Третій Всеукраїнський форум «Від ідеї до успіху: місцеві ініціативи змінюють життя українських громад», організований мережею «Громадські ініціативи України».

Традиційною особливістю Форуму став акцент на тих активностях, які відбуваються безпосередньо у місцевих громадах, прямо впливаючи на життя людей. У рамках Форуму відбулись представлення та обговорення найкращого досвіду громадської активності на місцевому рівні, а також майстер-класи, презентації, дискусії і живе спілкування успішних громадських активістів з усієї України. 

Громадські організації відіграють важливу роль у процесах децентралізації, інколи навіть перебираючи на себе деякі функції держави. Добре це чи погано, обговорювали експерти на панельній дискусії «Участь громадських ініціатив в процесах децентралізації. Розвиток громад», що відбувалася в рамках Форуму.

Представник Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась взяла участь у панельній дискусії щодо ролі громадського сектору в процесах децентралізації. У дискусії брали участь представники з усіх регіоні України. Зміни, які відбуваюся в Україні є дуже потрібними та нагальними і громадські організації, як агенти змін (досить часто їх так називають за здатність швидко реагувати на усі виклики, що виникають у суспільстві) не залишаються осторонь цих процесів. Як зазначив Андрій Нечипорук, представник ГО «Товариство Лева» (Львів), за останні роки ГО стали якіснішими, професійнішими, з викристалізуваними цінностями та баченнями своєї місії у суспільстві. Своїми думками та порадами для України ділилися представники ГО з Польщі та Білорусії: білоруський політичний та громадський діяч Олесь Міхалевич, представник Східноєвропейського демократичного центру у Варшаві Павел Казанецькі.

«Існує пряма взаємозалежність реформування місцевого самоврядування та розвитку громадянського суспільства. Залучення громадян до процесу прийняття рішень на місцевому рівні є одним з важливих механізмів реального народовладдя. Однією з основних дійових інституцій, здатних впливати на формування та розвиток громадянського суспільства є місцеве самоврядування. Саме місцеве самоврядування наділене найбільшою кількістю форм та методів залученню громадян до процесу прийняття рішень» – підкреслила Ірина Куропась. Також під час дискусії  було обговорено методи, інструменти та підходи участі ГО у процесах реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади та ресурсів. Як один з дієвих інструментів, був визнаний суспільний діалог – як набір принципів, за допомогою яких вирішуються конфлікти, приймаються політичні рішення і обговорюються питання. Також це правила проведення обговорення, певний визначений процес та досягнення порозуміння й виникнення довіри у громаді. 

Громадські діячі з усієї України обговорювали питання розвитку місцевих демократій як запоруки залучення громадян до процесу прийняття рішень та сталого розвитку територій і громад. Так, напевне вперше у історії, держава надала можливість громадянам самостійно вирішувати місцеві проблеми та розпоряджатися своїм майном. Але чи готова громада, представники місцевого самоврядування та регіональної влади брати на себе відповідальність? На жаль, не завжди. Як зазначила Ірина Куропась, основними причинами неготовності  брати на себе відповідальність – це недовіра, розчарування, не внесені зміни до законодавства, брак об’єктивної інформації на місцях, недостатня професійна підготовка кадрів  та відсутність стратегічного бачення розвитку власної громади. Якщо ми хочемо досягнути справді глибинних змін, треба впроваджувати відкриті й демократичні процедури розробки й прийняття рішень. Необхідно кожній потенційно об’єднаній територіальній громаді розробити стратегічний план розвитку, мешканці повинні знати куди вони ідуть, адже дорога у невідомість завжди породжує страх і недовіру. Ці стратегічні плани розвитку необхідні  для виявлення та мобілізації внутрішніх ресурсів громади як основи для забезпечення сталого розвитку. Адже кожна громада володіє своїм унікальним ресурсом, яким необхідно навчитися  правильно та з користю для громади користуватися. Важливим є встановлення чітких правил на початку гри, а саме розробка та впровадження Статутів, шляхом широкого обговорення та залучення усіх зацікавлених сторін. Власне роль ГО у процесах децентралізації: об’єктивно надавати громадам інформацію та консультації щодо реформ, щодо розвитку місцевих демократій, щодо залучення громадян до процесу прийняття рішень, щодо налагодження комунікацій та міжсекторної співпраці у суспільстві,  навчити писати та розробляти проекти, адже для ГО це не новизна, а для багатьох представників місцевого самоврядування –  невідоме явище з яким їм прийдеться стикнутися тощо.

Цей Форум ще раз засвідчив, що в Україні існує професійний третій сектор, який завжди готовий до нових викликів!