Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у розділі енергоефективності

Експертами Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини було проведено дослідження про цілі та напрямки співпраці України та ЄС, роль та можливості органів місцевого самоврядування в імплементації Угоди та рекомендації щодо їхньої подальшої участі.

Енергоємність українського ВВП залишається однією з найвищих в Європі та у світі. Це робить економіку вразливою та неконкурентною. Понад 70% енергії країни споживається містами. Будівлі споживають понад 40% енергії міст.

Споживання енергії містами характеризується відсутністю ринкових механізмів у сфері енергетики, незначною кількістю організованих власників житла, монополією постачальників. Умови залучення приватних інвестицій у цю сферу несприятливі. Немає повного обліку на всіх етапах надання комунальних послуг, натомість основні фонди галузі зношені.

Проблеми високого споживання і монополії великих постачальників енергоресурсів стали очевидними в ЄС ще на початку 1990-х років, і вже з 1996 року європейські інституції запропонували план поступової демонополізації енергосектору та впровадження масштабних програм енергозбереження в ЄС. Після 20 років розробки та впровадження у ЄС трьох хвиль енергетичного законодавства накопичено чималий практичний досвід реалізації програм, які Україна мусить впровадити відповідно до Угоди про асоціацію.

Завантажити дослідження можна за посиланням.