Щорічна конференція Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

2 – 3 листопада 2018 року представник Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась взяла участь у щорічній конференції Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, участь в якій беруть близько 80 організацій-членів Платформи, а також запрошені гості – представники органів державної влади, дипломати, експерти.

Ключовою подією першого дня конференції стала презентація дослідження «Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 року», яке підготували експерти УНП. Дослідження аналізує, наскільки повно Україна провела реформи та наблизилась до ключових досягнень, запропонованих ЄС у документі «20 досягнень Східного партнерства до 2020 р.». Своїми коментарями щодо аналітичного звіту, а також візією щодо перспектив Східного партнерства і ролі України в цьому процесі поділилися Віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш – Цинцадзе та інші представники влади, відповідальні за євроінтеграційний напрямок в Україні. У конференції також взяли участь посли Польщі та Швеції – країн, які запропонували утворити ініціативу ЄС «Східне партнерство» у 2008 році, та дипломати Австрії і Румунії – країн, що головують в Раді ЄС в другій половині 2018 р. та першій половині 2019 р.

Більш детально виконання Україною цілей, передбачених «20 досягненнями Східного партнерства до 2020 р.» учасники конференції обговорили в рамках тематичних панелей за пріоритетами 1) «Економічний розвиток та ринкові можливості», 2)«Посилення інституцій та належного урядування», 3) «Взаємопов’язаність, енергоефективність, довкілля та зміну клімату» та 4) «Мобільність та контакти між людьми».

Про окремі аспекти реформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, яка набула чинності 1 листопада, розповів  Владислав Вялічка, голова правління Білоруської національної платформи ФГС СхП, один з ідеологів реформи.

Завершився перший день конференції розглядом низки регламентних питань діяльності УНП. Зокрема, учасники конференції затвердили новий реєстр членів Української національної платформи, за підсумками перереєстрації, що відбувалася у 2018 р. Планується, що в першій половині 2019 р. буде проведена ще одна конференція, на якій члени УНП оберуть новий Керівний комітет Платформи.

Другий день заходу був присвячений обговоренню підсумків діяльності у 2018 р. Члени Керівного комітету Платформи проінформували про успіхи і досягнення року, а також поділилися візією пріоритетних завдань на наступний рік. Як підкреслило керівництво УНП, за останні кілька років Українська платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства стала важливим суб’єктом євроінтеграційного процесу, позицію якого беруть до уваги стейкхолдери і з яким хочуть розвивати співпрацю. Важливо не збавляти темпів і продовжувати активну діяльність, розширюючи свій вплив як на національному, так і на рівні ЄС і Східного партнерства, а також на локальному рівні.

Організації – члени Української національної платформи, які реалізовують проекти за підтримки проекту «Громадська синергія» та регрантингу Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, розповіли про результати і успіхи в межах своїх проектів. Сесія продемонструвала, наскільки комплексною, багатогранною і потрібною є діяльність Платформи і проекту «Громадська синергія», і як громадянське суспільство долучається до формування політик і реформування окремих секторів.

Завершилась конференція плануванням в робочих групах. Учасники напрацювали низку ідей для спільної діяльності в найближчі місяці. Попереду – багато завдань, реалізація яких, сподіваємось, принесуть ще більше гарних результатів та ще більше синергії.

Конференція відбулась за підтримки проекту Громадська синергія / Civic Synergy, що фінансується Європейським Союзом, співфінансується та виконується Міжнародним фондом «Відродження».