У НОВОЯВОРІВСЬКУ ОБГОВОРИЛИ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ АТО

Яворівська РДА

29 вересня 2017 року у краєзнавчому музеї Палацу культури «Кристал» м. Новояворівськ пройшов круглий стіл – «Соціальна адаптація та інтеграція ветеранів АТО: проблеми, перспективи».

Громадські активісти, бійці, представники органів влади зібралися, щоб обговорити та об’єднати зусилля спрямовані на створення ефективної та дієвої програми адаптації та реабілітації бійців АТО та членів їх сімей, що проживають на території Яворівщини.

З вітальним словом виступили голова Яворівської райдержадміністрації Орест Хлян, голова Яворівської районної ради Володимир Сичак, міський голова м. Яворова Павло Бакунець, заступник міського голови м. Новояворівськ, учасник АТО Ігор Горін.

У засіданні взяли участь директор Інституту миру і порозуміння (м. Київ) Ірина Горова, яка розповіла присутнім про підсумки діяльності проекту – «Роззброєння, демобілізація та реінтеграція в Україні». Голова агенції місцевого розвитку Яворівщини Орест Микита своїм виступом наголосив присутнім на – «Ролі влади, громадський організацій у реінтеграції ветеранів АТО». У свою чергу представник асоціації учасників Антитерористичної операції Львівщини Костянтин Василькевич розповів саме про інструменти та шляхи соціалізації ветеранів АТО у громаді. Також про проблеми та труднощі, з якими найчастіше стикаються ветерани АТО розповіла спеціаліст управління соціального захисту населення Яворівської райдержадміністрації Любов Пазюк.

На завершення працівниця столичної піцерії-кафе Pizza Veterano, де готують страви ветерани АТО, Інна Грищенко (позивний «Пума») поділилась власним позитивним досвідом як знайти себе після війни.

Після тривалої дискусії учасники круглого столу дійшли висновку, що вирішення проблеми соціальної адаптації ветеранів АТО вимагає узгоджених дій у трикутнику «ветерани – суспільство – влада».

Даний захід проводиться у рамках проекту «Роззброєння, демобілізація та реінтеграція в Україні» (2016-2017), який реалізовує ГО «Інститут миру і порозуміння» та Шведське товариство миру й арбітражу у співпраці з Академією Фольке Бернадотта й Transition International.