Східне партнерство і Україна: оцінки минулого, візії майбутнього

17-18 травня 2019 року голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита взяв участь у Щорічній конференції Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, яка відбулася у Києві.
17 травня в рамках конференції відбулась публічна дискусія «Східне партнерство і Україна: оцінки минулого, візії майбутнього». 10-та річниця Східного партнерства – саме час подивитись на досягнення у відносинах між ЄС, Україною, Грузією, Молдовою, Вірменією, Азербайджаном та Білоруссю. Як розвивати відносини далі – що може стати новими «пряниками і батогами» для партнерів? Ці питання обговорили дипломати ЄС, представники української влади та експерти на публічній дискусії, організованої Українською національною платформою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.
На заході було представлено дослідження «Індекс Cхідного партнерства» (2017), в якому порівнюється, наскільки успішно 6-ть країн Східного партнерства просуваються у європейській інтеграції та якою мірою їх зв’язки з ЄС стали сильнішими.
Експерти також представили власний погляд щодо ключових результатів, яких вдалося досягти Україні за 10 років у співпраці з ЄС. Зокрема, серед досягнень вони виокремили:
• Посилення регіональної взаємодії і співпраці між країнами Східної Європи під егідою Європейського Союзу та без участі Росії
• Підписання Україною, Грузією та Молдовою Угод про асоціацію та створення зон вільної торгівлі з Євросоюзом
• Впровадження стандартів ЄС у країнах Східного партнерства
• Створення міжнародних майданчиків для співпраці на рівні урядів, парламентів, бізнесу та громадянського суспільства
• Підтримка Європейським Союзом організацій громадянського суспільства в Україні, Грузії, Молдові, Вірменії, Азербайджані, Білорусі
• Зростання кількості українців, які сприймають себе європейцями
Довідка
Українська національна платформа утворена 29 січня 2011 р. та діє в рамках Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства — багатонаціональної платформи організацій громадянського суспільства з країн Східного Партнерства, країн-членів ЄС, європейських та міжнародних мереж.
Платформа має на меті активне інформування громадян України, представників громадянського суспільства, політиків, державних службовців та підприємців про програму Східного партнерства ЄС, а також про моніторинг і експертизу ключових політик у розрізі модернізаційного потенціалу реформ, пов’язаних із процесами європейської інтеграції. Ціллю Національної платформи є посилення інституційної спроможності громадських організацій впливати на порядок денний реформ та міжнародну політику України.
Українська національна платформа виступає за:
• інтенсивну співпрацю України з усіма європейськими інституціями,
• необхідність утворення органу державної влади, відповідального за питання Європейської інтеграції, або уповноваження вже існуючого,
• послідовну реалізацію Європейської інтеграції як засадничого й пріоритетного напрямку державної політики.
Українська національна платформа, як і Форум громадянського суспільства, працює в рамках 5-ти робочих тематичних платформ, які називаються робочими групами (РГ), та які, в свою чергу, відображають офіційні тематичні платформи Східного Партнерства:
• РГ 1. Демократія, права людини, належне урядування та стабільність
• РГ 2. Економічна інтеграція і узгодження з політикою ЄС
• РГ 3. Довкілля, зміни клімату та енергетична безпека
• РГ 4. Контакти між людьми
• РГ 5. Соціально-трудова політика та соціальний діалог

Під час Щорічної конференції було обрано новий Керівний комітет УНП.

Новим Національним координатором УНП було обрано Юрія Вдовенка (ГО «Центр транскордонного співробітництва»).
Координаторами робочих груп стали:
Ірина Сушко – Робоча група 1 «Демократія, права людини, належне урядування і стабільність» (ГО «Європа без бар’єрів»);
Максим Корявець – Робоча група 2 «Економічна інтеграція та зближення з політикою ЄС» (ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень»);
Руслан Гаврилюк – Робоча група 3 «Довкілля, зміна клімату та енергетична безпека» (Національний екологічний центр України);
Іван Кульчицький – ГО «Агенція європейських інновацій»
Світлана Внучко – ГО «Всеукраїнська профспілка працівників туристичної галузі, санаторно-курортної сфери та готельного господарства».
Новообраний Керівний комітет вступить в свої повноваження з 1 липня 2019 року, до цього часу ще діятиме поточний склад Керівного комітету УНП. Наступні вибори в рамках Платформи відбудуться через рік, навесні-влітку 2020 р.