Партнерство у видобувних громадах: мета, засоби, результат

Як налагодити діалог з усіма стейкхолдерами в громаді, уникнути конфліктів та навчитися чути та розуміти один одного?

З метою налагодження співпраці між владою, громадою та видобувними компаніями в Шегинівській територіальній громаді 23 грудня 2021 року розпочалася серія заходів під назвою “Партнерство у видобувних громадах: мета, засоби, результат” у форматі фасилітованого діалогу.

З вступним словом виступив голова Агенції місцевого економічного  розвитку Яворівщини Орест Микита, який наголосив на важливості створення майданчику для комунікацій та ефективної співпраці, метою якого є формування сприятливого середовища та стійкого партнерства влади-громади-бізнесу у видобувних громадах.

Також до заходу онлайн приєднався заступник директора Львівгазвидобування Олексій Сердюченко, який підкреслив необхідність постійної комунікації та залучення мешканців до процесу прийняття рішень, адже це важливо, тому що в результаті, коли люди долучені до проєкту, для громади він має вищу цінність.”Газовидобування дає потужний стимул для розвитку економіки в місцях своєї діяльності. Це нові робочі місця, рентні та податкові надходження до місцевих бюджетів, розвинена інфраструктура тощо.
Ми стараємося розвивати ділові відносини з лідерами громад. Заради спільної мети – розвитку регіону і держави в цілому. До прикладу, минулого, 2020 року в межах програми “Сталий розвиток”, реалізовано 65 проектів. Йдеться про допомогу школам, закладам культури, медицини, покращення інфраструктури містечок і сіл. Ми надаємо підтримку всюди, де проводимо свою виробничу діяльність”- наголосив  представник  Львівгазвидобування.

Перший день розпочався з ознайомлення та прийняття правил діалогу, виявлення інтересів та потреб учасників діалогу, напрацювання “стратегічної карти можливостей” партнерства в форматі “влада-громада-видобувний бізнес”.

“Сьогодні учасники працювали в групах у форматі “світове кафе” над SWOT-аналізом Шегинівської громади. Таке поєднання діалогових інструментів дає можливість зробити аналіз громади, врахувавши ідеї, потреби та думки усіх стейкхолдерів. Таким чином, SWOT-аналіз зазвичай використовується для виявлення найбільш важливих внутрішніх і зовнішніх факторів, що мають значення для розвитку громади.” – зазначила менеджерка Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась.

“Дякуємо за  цікавий та змістовний захід. Надіємось, що наша подальша співпраця дасть змогу втілити у життя не один проєкт для кращого розвитку нашої громади.” – підкреслила на завершення Тетяна Пилип’як, методистка відділу освіти,культури і туризму,молоді та спорту Шегинівської сільської ради.

Захід проводився­ Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з Шегинівською територіальною громадою, Яворівською районною державною адміністрацією та Асоціацією “ЕнергоТранспарентність” в рамках проєкту “Формування безконфліктного середовища у видобувних громадах Яворівщини” за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”.