Партнерство влади та громади: міф чи реальність?

“Одним із важливих елементів налагодження якісного діалогу між партнерами є ефективна комунікація – уміння слухати і чути, правильно обмінюватися інформацією, поширювати спільно прийняті ключові меседжі”- зазначила проектний менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась під час ІІІ Форуму громадських організацій Львівщини «Партнерство та розвиток», який відбувся 11 грудня 2018 року у Львові.
Налагодження партнерських відносин стає одним із найважливіших підходів у діяльності усіх секторів суспільства на шляху досягнення спільних цілей, запорукою важливих змін у громадах і суспільстві загалом.
За словами організаторів, захід створив платформу для ефективної взаємодії та комунікацій між громадськими організаціями та органами влади.
«Громадянське суспільство за останні роки набирає свого повного змісту. Громадські організації зараз твердо стоять на ногах, їхніми членами є мудрі, виважені, розумні люди, які люблять свою країну, вболівають за її майбутнє. Це професіонали, які докладають своїх зусиль до розбудови України. Тому закликаю кожного з вас бути критичними до роботи і бажаю плідної, продуктивної праці», – наголосила Маріанна Вільшинська, керівник апарату Львівської обласної державної адміністрації.
Цілі, що ставить перед собою Форум «Партнерство та розвиток» – напрацювати пропозицій спільно з представниками інститутів громадянського суспільства до регіонального плану заходів на 2019 рік щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016 — 2020 роки, обмін кращими практиками проектів щодо розвитку громадянського суспільства, обговорення актуальних викликів, що стоять перед громадськістю зараз та шляхи їх вирішення.
“Основа сьогоднішнього Форуму – це комунікація між представниками влади та представниками громадських організацій. Громадська позиція, громадянське сформоване суспільство є вкрай важливим. Усі ініціативи, які ви подаєте ми готові підтримувати, бо розуміємо, що громадськість, як ніхто інший, відчуває, що потребує суспільство”,- зазначив директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА Андрій Ковальський.
Під час дискусійної платформи «Маркетплейс» на тему: «Кращі практики співпраці з інститутами громадянського суспільства учасники ділилися досвідом налагодження партнерства між владою та громадою з позиції влади та громадського сектору. “Модель співпраці між владою та громадськістю має базуватися на основі взаємовпливу, взаємоконтролю, взаємоповаги та взаємовигоди. Також важливим є налагодження конструктивного діалогу та побудова довіри, враховуючи потреби та інтереси усіх сторін. Діалог повинен базуватися за принципом рівний з рівним. Рівноправність не означає абсолютно однаковий вплив на процеси або внесення рівнозначних ресурсів –а  ідеться про можливість рівнозначної участі в прийнятті рішень, «гра» в команді за спільними визначеними правилами і принципами. З одного боку, це буде вибудовувати взаємну довіру партнерів одне до одного, а з іншого унеможливить конфлікт інтересів.”- зазначила Ірина Куропась.
Під час заходу учасники мали змогу взяти участь в платформі маркетплейс, нетворкінгу, майстер-класах та запропонувати свої ідеї для налагодження ефективного діалогу між органами влади та громадськістю.