На Львівщині обговорили план заходів на виконання Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільста

Сьогодні вже не можна назвати жодної сфери суспільного життя, яка б не зазнала впливу пандемії. Прямо чи опосередковано наслідки поширення світом вірусу COVID-19 відчувають усі – державна, регіональна, локальна влада, великий і малий бізнес, громадські організації, просто мешканці. Виклики та реалії, що постали перед усіма, стають дедалі складнішими і потребують комплексних і часто нестандартних рішень. Успішними стануть лише ті, хто зумів вчасно і правильно адаптуватися та, можливо, віднайти в цій непростій ситуації нові можливості для розвитку та руху вперед. Практично немає сумніву, що криза стане справжнім «тестом на виживання». Не є винятком і громадянське суспільство, котре, вочевидь, також повинне змінюватись і приймати “нові правила гри”.

28 травня 2020 року представники інститутів громадянського суспільства, експертного середовища за участі Секретаріату Кабінету Міністрів України мали унікальну можливість напрацювати пропозиції до Плану заходів щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки у Львівській області на 2020 рік.

Активну участь у цьому заході взяв голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита. “Такі заходи дуже потрібні, адже залученість громадськості до розроблення будь-якої політики чи рішення формує почуття причетності і відчуття власної відповідальності за зміни та розвиток у регіоні. Лише в результаті спільної роботи може з’явитися той продукт, який дійсно сприятиме розвитку громадянського суспільства, впровадженню змін, а не просто покращуватиме статистику та звітність щодо розроблених стратегічних документів”.

Унікальність цього заходу полягає у тому, що вперше в Україні таке експертне обговорення за інноваційною методикою Civil Lab Expert Camp відбулося онлайн.

«Сьогодні громадські організації є невід’ємною частиною нашого суспільства та держави. Ми спільно працюємо у сферах науки, політики, розвитку лідерства, благодійності, культури і мистецтва та багатьох інших. Також в теперішній час спільними зусиллями небайдужих громадян, волонтерів та влади кожного дня ми боремося з поширенням пандемії COVID-19 та надаємо допомогу нашим лікарям. Водночас, реалізовуючи в життя різні проєкти та задуми, громадські організації сприяють залученню молоді до розвитку громадянського суспільства, неформального та діючого, який розбудовує нашу країну зсередини», – наголосив під час онлайн-зустрічі перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

Щороку Львівська обласна державна адміністрація формує План заходів щодо реалізації Стратегії. Цьогоріч процес формування Плану проходитиме в інноваційному форматі, об’єднавши велике коло  представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування, бізнесу та  експертів, що сприятиме напрацюванню більш якісного, реалістичного, збалансованого Плану заходів, який відповідатиме принципам і напрямам Стратегії, в основі якого є потреби, очікування результативної та ефективної роботи громадянського суспільства і публічної влади на партнерських засадах заради якісного розвитку регіону.

«Для Ради Європи подібні заходи завжди дуже важливі, і ми раді бути частинкою цього процесу. Ми давно працюємо в секторі сприяння діалогу між владою і представниками громадянського суспільства. Напрацювання ефективних механізмів діалогу між всіма сторонами має сприяти розвитку громадянського суспільства. Аналіз реалізації виконання заходів Стратегії показав нам, де є проблемні точки і на чому зосередити увагу. Досвід багатьох розвинених країн свідчить, що діалог між органами влади та громадянським суспільством зможе сприяти забезпеченню ефективної імплементації напрацьованих заходів», – акцентувала заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

“Хочу звернути вашу увагу, що цей захід об’єднав представників органів влади різних рівнів, представників громадянського суспільства, експертів та приватного сектору навколо напрацювання плану дій або спільної дорожньої карти щодо важливих завдань Стратегії, спільно визначивши основні проблеми, пріоритети та завдання для зміцнення сприятливого середовища для розвитку громадянського суспільства на 2020 р. Щоб громадянське суспільство могло ефективно працювати та виконувати свою роль, працювати на користь громади та України, потрібно створювати сприятливі умови для розвитку та діяльності громадянського суспільства, надавати фінансову підтримку, створювати доступні механізми та процедури громадської участі та активно залучати громадськість до формування та реалізації політик, активно залучати ОГС до надання послуг, зокрема в контексті реформи децентралізації та місцевого самоврядування. Переконаний, що тільки міцне партнерство та взаємодія влади та громадянського суспільства на будь якому рівні може бути запорукою для сталого розвитку та підвищення якості життя. Мета проєкту Ради Європи – допомогти Україні забезпечити реальний вплив громадської участі на процес прийняття рішень на будь-якому рівні» – підкреслив Володимир Кебало, керівник проєкту Ради Європи “Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні”.

Що ж це за такий формат заходу? Своїми враженнями поділився Олексій Коваленко, експерт проєкту Ради Європи: “Абсолютно точно можу сказати: методика Ради Європи онлайн CivicLab по напрацюванню пропозицій, аналізу та прогнозуванню результатів спрацювала на всі 100%. Ми використовуємо спеціальну онлайн цифрову компоненту із профільною матрицею розробки стратегії. Це дозволяє за 2 години залучити 40 людей до конструктивної дискусії та сформувати чіткі пропозиції до плану заходів Стратегії. Зазвичай на це відбувається протягом цілого в офлайн і ще близько двох тижнів обробки даних.В нашому ж випадку – все напрацьовується в онлайн: учасники бачать пропозиції груп, інформація візуалізується у вигляді графіків і це дозволяє одразу зробити висновки за результатами напрацювань. Що вразило? Відкритість публічних службовців Львівської ОДА і готовність до конструктивної взаємодії з боку представників НУО. Спільний рух на зустріч – це перший крок до спільного результату! Отже цілком впевнений, що нам варто його чекати найближчим часом.”

Як показало обговорення у групах під час заходу, однією з актуальних проблем у сфері розвитку громадянського суспільства  учасники визначили недостатній рівень чи неефективну   комунікацію між владою і громадськістю. Проаналізувавши відповіді учасників заходу, можна констатувати, що і більшість інших наявних проблем у сфері розвитку громадянського суспільства виникає як наслідок недостатньої комунікації між владою і громадськістю.

Окремо треба зазначити пропозиції, яким учасники груп присвоїли рейтинг “1”, тобто визначили як такі, що було б “доречно”, “бажано” внести в план заходів Стратегії.

  • Створення загальнодержавної спільної он-лайн платформи для електронної демократії (стратегічний напрям участь громадськості).
  • Навчальна програма управління/менеджменту неурядовими організаціями (інституційний розвиток ОГС).
  • Активне залучення національних та міжнародних експертів до розробки нормативних актів, які вдосконалять існуючі інструменти та проведення заходів (інституційний розвиток ОГС).
  • Розробка та впровадження комплексної програми розвитку громадянського суспільства (інституційний розвиток ОГС).

Безперечно, деякі з визначених пропозицій є абсолютно актуальними, доречними та важливими для розвитку громадянського суспільства в цілому, водночас вони відносяться до іншого (національного ) рівня Стратегії.

Одними із завдань Стратегії є налагодження ефективної взаємодії громадськості з органами державної влади, органами місцевого самоврядування на засадах партнерства та створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства. Реалізацію Стратегії здійснюватимуть для стимулювання участі активної молоді в соціально-економічному розвитку країни, створення сприятливих умов для міжсекторальної співпраці тощо.

«Важливі питання Національної стратегії мусять мати ефективні інструменти. Роль громадянського суспільства в контексті пандемії зараз переосмислюється. Досвід Революції Гідності важливий для сучасного розуміння ефективних механізмів реалізації Національної стратегії», – зазначила керівниця Західноукраїнського представництва МФ “Відродження” Оксана Дащаківська.

“Середовище громадського сектору вже достатньо зріле в Україні. Це відчувалось на зустрічі, яка була спрямована на формування стратегії розвитку громадського сектору. Дуже багато цікавих ідей вдалось згенерувати. Сподіваюсь ці ідеї “вляжуться” в план дій та будуть реалізовані. Цікавими були інноваційні пропозиції – розвивати діджиталізацію сектору, масштабувати добрі практики мережування. Поміж тим і розвиток купівлі послуг в громади та інші форми підтримки кращого досвіду в ГО. Цікаві люди, цікавий формат, добрі ідеї – так коротко можна описати подію. Успіхів в реалізації! Та плідної співпраці влади з громадою в напрямку розвитку громадянського суспільства!”- підкреслила  Ірина Бек, директорка Інституту лідерства та управління УКУ, яка була учасником “CivicLab Online: Стратегія розвитку громадянського суспільства у Львівській області”.

Civil Lab Expert Camp проводиться в межах реалізації проєкту Офісу Ради Європи в Україні «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» у партнерстві з громадською спілкою «Київська громадська платформа неурядових організацій» і департаментом внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації.

Довідка

Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016 – 2020 роки (далі – Стратегія) була затверджена Указом Президента України від 26 лютого 2016 року № 68/2016. Цей Указ встановлював відповідальних за впровадження Стратегії. Ним же була створена Координаційна рада сприяння розвитку громадянського суспільства (далі – Координаційна рада).

Метою Стратегії є створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, налагодження ефективної взаємодії громадськості з органами державної влади, органами місцевого самоврядування на засадах партнерства, забезпечення додаткових можливостей для реалізації та захисту прав і свобод людини і громадянина, задоволення суспільних інтересів з використанням різноманітних форм демократії участі, громадської ініціативи та самоорганізації.

Стратегія базується на принципах:

  • пріоритету прав і свобод людини і громадянина;
  • верховенства права;
  • прозорості, відкритості й взаємної відповідальності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства;
  • політичної неупередженості й недискримінації стосовно усіх видів організацій громадянського суспільства;
  • забезпечення конструктивної взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства;
  • сприяння залученню громадськості до процесів формування та реалізації державної, регіональної політики, вирішення питань місцевого значення.

Реалізація Стратегії здійснюється за такими стратегічними напрямами:

  1. створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку організацій громадянського суспільства;
  2. забезпечення ефективних процедур участі громадськості під час формування та реалізації державної, регіональної політики, вирішення питань місцевого значення;
  3. стимулювання участі організацій громадянського суспільства в соціально-економічному розвитку України;