Добрі практики залучення громадськості до бюджетного процесу

12 грудня 2017 року в місті Яворів відбувся семінар «Добрі практики залучення громадськості до бюджетного процесу: український та міжнародний досвід», на якому обговорили результати першого етапу Громадського бюджету у місті Яворів. Участь в заході взяли автори проектів-переможців конкурсу, представники громадських організацій, активні яворівчани, представники Яворівської міської ради та гості зі Львова.

Учасників події привітали голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита та міський голова Яворова Павло Бакунець.

З досвідом впровадження громадських бюджетів в Україні та світі  присутніх  ознайомили  – докторант Інституту економіки та прогнозування НАН України Андрій Пелехатий та керівник відділу громадського партнерства Львівської міської ради Орест Файфурка.

«Яворів показав дуже хороший результат вже в перший рік запровадження громадського бюджету – проголосували більше 10% населення міста. Це показує наскільки активною є громада Яворова та потрібен цей інструмент громадської участі. Бажаю яворівчанам цікавих проектів та їх успішної реалізації»- зазначив гість зі Львова, Орест Файфурка.

Про те, які громадські ініціативи мають перспективу, говорили заступник міського голови Яворова Андрій Гаращук, автор громадського проекту в Яворові Ігор Антонишин, секретар Новояворівської міської ради Іванна Попик. Також не оминули таке питання як  участь громадськості на різних етапах бюджетного процесу, співпраця з міською владою тощо. Важливою темою, яку підняли під час семінару  була роль автора проекту, який переміг. Адже подати і виграти-це лише пів шляху, наголошували автори – переможці, і запевнили усіх присутніх,що готові і надалі інвестувати свій час, інтелект, фізичну працю на реалізацію цих ідей. Тільки завдяки спільній та конструктивній співпраці влади та мешканців можна змінити місто на краще.

«Насправді в мене було чимало ідей і до останнього визначався який саме проект подавати на бюджет участі. Зупинився на проекті «Велопарковки в місті Яворові» у зв’язку з тим, що наше місто має велику кількість велосипедистів і дуже радію, що появляються велодоріжки. Як наслідок місту потрібні велопарковки, а підтвердженням цього стало те, що люди підтримали мій проект і він серед переможців. Впевнений, що ця хороша практика буде наростати в Яворові і в наступному році кількість авторів проектів тільки зросте.»- поділився своїми думками Ігор Антонишин, автор проекту переможця.

Досвідом, як здійснювати якісний моніторинг виконання громадських проектів, поділилися автори, зокрема, Роман Бабій, Сергій Бздир, Іван Вербенець, Ірина Фітель та інші.

Захід відбувся в рамках Проект «Поширення громадського впливу на бюджетні процеси на місцевому рівні», що у Яворівському районі реалізується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.