Громади Волинської області формують стратегії розвитку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

П’ять громад Волинської області, а саме Боратинська, Ківерцівська, Локачинська, Рожищенська та Шацька, активно працюють над формуванням стратегій розвитку територіальних громад. У Горохівській громаді здійснюється актуалізація профілю з огляду на нові виклики в умовах війни. Процес стратегічного планування відбувається за підтримки експертів проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». 

У Шацькій та Боратинській громадах уже відбулися перші стратегічні сесії з напрацювання стратегії розвитку громади до 2027 року. 

Сергій Карпук, Шацький селищний голова: «Стратегія розвитку громади та комплексний план просторового розвитку це два основні для громади планувальні документи стратегічного характеру, розробка яких відкриє нові можливості. І ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за підтримку та допомогу в розробці цих документів».

Начальниця відділу соціально-економічного розвитку Боратинської міської ради Ольга Цуз: «Ми розробляємо фундаментальний документ громади, за яким будемо жити наступні роки. Тому для нас важливо почути, які напрямки розвитку є пріоритетними для депутатів сільської ради, мешканців, громадських організацій, бізнесу, усіх небайдужих».

У межах проведених заходів експертами проєкту було представлено соціально-економічний профіль кожної з громад і презентовано результати опитування мешканців та місцевого бізнесу. Опитування мешканців громади і представників бізнесу, що проводилося впродовж останніх місяців, дозволяє проаналізувати думки та потреби, визначити пріоритетні напрямки, які слід враховувати при розробці стратегії.

Учасники провели аналіз сильних та слабких сторін, можливостей та загроз, з якими може зіткнутися громада в майбутньому, обговорили найбільш болючі проблеми функціонування громади та стратегічні шляхи їх вирішення.

Процес стратегування передбачає декілька етапів, за кожним з яких стоїть велика організаційна, інтелектуальна робота, яка передбачає залучення широкого кола зацікавлених осіб. Усі етапи робіт над стратегією мають бути відкритими для громадськості, зокрема для різних груп мешканців громади, які об’єднані спільними інтересами.

Основною метою документів стратегічного планування для громади є визначення головних напрямів розвитку, сильних та слабких сторін, аналіз можливостей та потенційних загроз. 

Кожна громада унікальна, зі своїм потенціалом та можливостями розвитку, перевагами та проблемами, ресурсами тощо, тому важливо, щоб усі сильні сторони обов’язково відобразилися в стратегії розвитку відповідної громади до 2027 року. Для прикладу, основними конкурентними перевагами Шацької громади учасники стратегічної сесії визначили такі:

  • унікальний ландшафт і природні ресурси;
  • найкраща в регіоні екологічна ситуація;
  • можливості для розвитку рекреаційно-оздоровчої сфери та реабілітації;
  • розбудова спортивної інфраструктури; 
  • нішеве та органічне сільське господарство;
  • потенціал для розвитку переробної промисловості;
  • можливості розвитку екокрафту.

На заході в Боратинській громаді Ірина Сторонянська, експертка проєкту, зазначила: «Сильними сторонами Боратинської громади є наявність значної кількості суб’єктів підприємництва і високий рівень самозайнятості населення, які разом з територіальною близькістю до центру економічної активності регіону – м. Луцька – формують підґрунтя високої фінансової спроможності громади. На відміну від більшості громад Волині та України загалом у Боратинській громаді спостерігається позитивний приріст населення та значна частка молоді й дітей у структурі населення, що є вагомою конкурентною перевагою та запорукою її розвитку на довгострокову перспективу». А мешканці Боратинської громади розглядають свою громаду як «динамічно зростаючу і соціально орієнтовану».

До кінця квітня ще в чотирьох громадах Волинської області відбудуться перші засідання робочих груп з напрацювання стратегій розвитку.