В Яворові на підсумкові конференції обговорили результати проекту та перспективи впровадження децентралізації в Яворівському районі

31 жовтня 2016 року у місті Яворові в приміщенні Народного Дому відбулася підсумкова конференція  «Міжсекторний діалог як інструмент формування спроможних громад та впровадження ефективного територіального управління»

Однойменний проект впроваджувався у Яворівському  районі Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Даний захід був присвячений обговоренню результатів проекту та перспектив впровадженню в районі Перспективного плану з формування об’єднаних територіальних громад, який був схвалений Львівською обласною радою 25 жовтня 2016 року.

Зі вступним словом звернувся до учасників конференції керівник проекту Орест Микита, який коротко окреслив усю послідовність реалізації завдань проекту, хронологію заході та принципів обговорення реформи місцевого самоврядування. Схвалення Перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Яворівського району стало одним з результатів, який ставив перед собою проект. В Яворівському районі передбачають створення п’яти територіальних громад: Яворівської, Новояворівської міських та Краковецької, Немирівської, Івано-Франкової селищних громад. У своєму виступі Орест Микита підкреслив, що досить важливим є те, що формування Перспективного плану Яворівського району відбувалося шляхом проведення відкритих діалогів в громадах з громадськими активістами, представниками органів місцевого самоврядування та державної влади на місцях і в ході цих обговорень було досягнуто безконфліктного результату, який в переважній більшості задовольняє усіх.

В рамках проекту вдалося налагодити діалог в громадах Яворівського району як ефективну форму для впровадження демократичного врядування і реалізації громадських ініціатив, як один з інструментів місцевого самоврядування. І власне в часі реформування місцевого самоврядування та децентралізації діалог, як набір принципів, за допомогою яких мають вирішуватися конфлікти, прийматися політичні рішення і обговорюватися питання може мати вирішальне значення.

Науковий співробітник Інституту регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України, кандидат економічних наук Андрій Пелехатий  у своєму виступі пояснив економічну доцільність та фінансову спроможність кожної потенційної об’єднаної громади у Яворівському районі, аргументуючи усе проведеними розрахунками. Заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх висловив задоволення тим, що під час сесії Львівської обласної ради так звана «агломерація зі Львовом» стосовно приєднання до міста Львова частини Яворівщини зазнала невдачі.

Детальніше про те, як відбувалося прийняття Перспективного плану Яворівського району у стінах Львівської обласної ради розказав депутат Львівської обласної ради Дмитро Пазин, який поінформував присутніх про те, що він та його колеги-депутати, обрані від Яворівщини,  Михайло Ковалик та Валентин Устименко були готові навіть блокувати трибуну сесії обласної ради.

Нагадаємо, що 21 жовтня 2016 року під час сесії Яворівської районної ради депутатський корпус одностайно ухвалив звернення до офіційного Львова щодо утворення об’єднаних територіальних громад в існуючих адміністративних мережах Яворівського району. Цей документ, за словами голови районної ради Володимира Сичака, продиктувала ініціатива львівських міських депутатів щодо приєднання населених пунктів Яворівщини, які безпосередньо межують з обласним центром, до Львівської міської територіальної громади. 25 жовтня 2016 року Львівська обласна рада не підтримала ініціативи «агломерації зі Львовом» й затвердила перспективні плани формування територіальних громад двох прилеглих до Львова районів – Яворівського та Жовківського.

Варто підкреслити, що прийнятий Перспективний план Яворівського району відповідає тій моделі, яку Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини  спільно з експертами Інституту регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України представили 12 січня 2016 року на круглому столі у місті Яворові. Доцільність дотримання цього Перспективного плану засвідчує те, що його створення базувалося на методах та інструментах публічної партисипації, враховувався аналіз економічного потенціалу територій, аналіз розташування основних об’єктів соціальної інфраструктури, аналіз чисельності населення, аналіз інформації щодо історичних особливостей, аналіз інформації щодо природних об’єктів, аналіз інформації про наявну дорожню мережу.

Пріоритетним напрямком своєї подальшої діяльності Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини визначила максимальне сприяння тим громадам Яворівського району, які стануть на шлях реформи децентралізації і розпочнуть будувати свою роботи на принципово нових демократичних засадах.