Інтеграція ВПО та релокованого бізнесу в життя громади: як використати усі переваги?

Які можливості для місцевого економічного розвитку громад є на сьогодні, в час військового часу? Чому важливо планувати та використовувати внутрішні ресурси громади, включаючи ВПО та релокований бізнес? Які інструменти місцевого економічного розвитку громада може використати вже сьогодні?
Про це та багато іншого говорили 18 серпня 2022 року у Львові, за участі представників Львівської обласної військової адміністрації, проєкту «ГОВЕРЛА» та представників Бродівської, Добротвірської, Оброшинської, Жидачівської, Жовківської, Рава-Руської, Городоцької, Сокільницької, Козівської, Золочівської громад під час круглого столу «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя територіальних громад».
Львівщина входить у трійку регіонів, які прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб та релокованого бізнесу. Одним з головних питань залишається проблема економічної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в життя громади. Завдяки гранту від USAID “ГОВЕРЛА” Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини розроблятиме програми місцевого економічного розвитку та інтеграції релокованого бізнесу і ВПО в економічне життя громад Львівщини.
У своєму вступному слові Степан Куйбіда, директор Департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації наголосив на актуальності даного заходу та подякував команді Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за підтримку Львівщини в подоланні наслідків збройної агресії росії, а також за надану громадам допомогу, що дає можливість їм ефективніше виконувати свої завдання в умовах воєнного стану.
Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID): «Розробка інструментів місцевого економічного розвитку є особливо актуальною сьогодні, оскільки це є вкладом в економічну стабільність громад. USAID завжди підтримує місцевий економічний розвиток, тому я радий, що в рамках нашого Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проводиться робота в цьому напрямку з фокусом на інтеграцію релокованих підприємств і ВПО в економічне життя громад».
Наталія Гнидюк, заступниця керівника USAID “ГОВЕРЛА”: «Релокація бізнесу та розміщення внутрішньо переміщених осіб є складним викликом для приймаючих громад. Але це також значний ресурс і можливість для розвитку місцевої економіки. Через виділений грант, Проєкт USAID “ГОВЕРЛА” допомагає громадам-партнеркам у Львівській області використати цю можливість для підготовки програм місцевого економічного розвитку з врахуванням потреб релокованого бізнесу та внутрішньо переміщених осіб»
“Метою проекту «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя територіальних громад» є розробка програм відновлення місцевої економіки, сприяння плавному переходу від екстреного реагування органів місцевого самоврядування до сталого соціально-економічного розвитку. Громади повинні здійснити оптимізацію релокованих підприємств і внутрішньо переміщених осіб, що тісно пов’язано з модернізацією власних стратегій соціально-економічного розвитку. Тому потрібно посилювати співпрацю з усіма зацікавленими сторонами для розбудови та модернізації інфраструктури відповідних громад, а також готувати проєкти їх повоєнного соціально-економічного розвитку” – наголосив Орест Микита, голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини та керівник проекту.
Коротко про заплановану діяльність та заходи проєкту розповіла Ірина Сторонянська, доктор економічних наук, професор, заступниця директора ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України», експерт проекту: «В межах проєкту буде здійснено аналіз десяти територіальних громад у Львівській області в контексті виявлення особливостей їх економічного розвитку в умовах війни. При цьому нам важливо з’ясувати проблем та очікувань усіх зацікавлених сторін(місцевий бізнес,мешканців громад, громадських організацій, релокований бізнес, ВПО, органів місцевого самоврядування) у громадах. Це стане підставою для розробки програм місцевого економічного розвитку для трьох громад Львівської області. Крім цього проєкт передбачає проведення двох масштабних заходів з удосконалення управління місцевим економічним розвитком в територіальних громадах, спрямовані на представників сфери управління регіонального, районного та місцевого рівня. Планується охопити навчанням не менше 60 управлінців».
За час війни сформовані протягом кількох попередніх років органи місцевого самоврядування у співпраці зі своїми громадами продемонстрували надзвичайно високий рівень відповідальності та самоорганізації у різних аспектах діяльності: а) протистояння агресору в місцях окупації та злагоджена евакуація мешканців із зони ведення бойових дій б) своєчасна переорієнтація економіки на воєнні рейки; в) прийом та розміщення внутрішньо переміщених осіб і релокованого бізнесу в тилових регіонах держави.
Система організації влади продемонструвала значну організаційну стійкість (ворогу так і не вдалося нас дезорганізувати, а це означає, що децентралізація, попри всі свої проблеми загалом, дала відчутний позитивний ефект).
«Сьогодні закріплення успіхів децентралізації вимагає посилення спроможності українських громад, що дасть їм змогу утвердитись у ролі того «наріжного каменя» системи публічного управління, на якому базуватися успішна повоєнна відбудова України. Передусім це стосується впровадження європейської адміністративно-управлінської моделі, відмова від рудиментів постсовєцького авторитаризму та олігархії, заміна філософії соціального утраманства та патерналістських настроїв на підприємницьку активність та індивідуальну ініціативу.
Реалізація проекту «Формування програм місцевого економічного розвитку через інтеграцію переміщених підприємств і ВПО в економічне життя територіальних громад» власне і спрямована на підготовку громад Львівщини до виконання цих завдань в сучасних реаліях. Вона передбачає надання громадам належної метотодологічної та методичної підтримки, а також практичних порад і рекомендацій щодо адаптації власних стратегій і програм розвитку до нинішніх умов, а також закладення надійного організаційного та економічного грунту для успішного повоєнного відновлення і розвитку» – підкреслив доктор економічних наук, завідувач кафедри державного управління УКУ, експерт проекту Віктор Борщевський.
Згідно статистики, у структурі ВПО переважають жінки (73 %); лише біля 10 % ВПО мають намір продовжувати проживати в регіоні у довгостроковій перспективі; третина з ВПО не планують працевлаштовуватися та ВПО не активні щодо залучення до громадських ініціатив.
«Велика кількість ВПО породжує низку проблем, зокрема низького рівня їх соціальної захищеності, фінансової вразливості, пошуку місця тимчасового перебування та істотного навантаження на соціальну інфраструктуру й економіку громад тощо. Невирішення цих та інших проблем активізує загрози підвищення соціальної напруги та загостреної реакції на соціально-економічну неоднорідність суспільства, зниження якості послуг соціальної інфраструктури, особливо для постійного населення, поглиблення «розколу» суспільства.
Однак, з іншого боку, понад половину ВПО становить економічно активне населення, з-поміж якого достатньо вагомим є відсоток осіб, які налаштовані на зайнятість в регіоні, відкриття власного бізнесу. ВПО слід розцінювати як актив, додатковий потенційний ресурс економічного розвитку місцевих громад, ефективне використання якого мінімізує соціально-економічні виклики та одночасно гарантує позитивні ефекти у випадку забезпечення зайнятості та самозабезпеченості ВПО, залучення їх фінансових і поведінкових активів у розвиток економіки та інфраструктури, реалізації місцевих програм стимулювання бізнесу, організації курсів навчання, підвищення кваліфікації, семінарів для ВПО, системного залучення ВПО до громадських проєктів, заходів у межах волонтерського руху, реалізації транскордонних програм щодо фінансування бізнес- і соціальних проєктів ВПО» – розповів Тарас Васильців, доктор економічних наук, професор, завідувач відділу проблем соціально-гуманітарного розвитку регіонів ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України», експерт проекту.
Після 24 лютого Львівщина стала тилом для розвитку економіки. Без перебільшень можна сказати, що без економічного фронту нам війни не виграти, тому думати про економічний тил, відновлення і розвиток потрібно вже.
Степан Куйбіда, керівник департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації: «Незважаючи на війну, нам потрібно шукати нові точки економічного зростання, що дозволяють громадам ефективно реагувати на виклики сьогодення. Для підтримки підприємств, в тому числі релокованих, Львівська обласна військова адміністрація запустила Програму підтримки бізнесу у Львівській області на період воєнного стану, яка працює через три інструменти: безповоротна фінансова допомога релокованим підприємствам; ваучерна підтримка бізнесу на маркетингові цілі або сертифікацію продукції; фінансова допомога на закупівлю обладнання підприємствам. Загалом ми передбачили 50 мільйонів гривень. Ми також працюємо в напрямку вирішення житлових питань ВПО у трьох напрямах: реновація, викуп та нове будівництво».
Вадим Табакера, заступник директора Департаменту економічної політики Львівської ОВА детальніше розповів про забезпечення житлом ВПО як основне завдання органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. «Якби не звучало парадоксально, але для багатьох громад ця війна це шанс для розвитку, отримавши можливість завдяки ВПО вирішити свої демографічні проблеми та залучити внутрішнього інвестора у вигляді релокованого бізнесу. Завдяки аналітиці, яка буде розроблена експертами в рамках цього проекту, яка ґрунтуватиметься на аналізі даних і консультаціях із усіма зацікавленими сторонами, громади зможуть розробити якісні місцеві програми, які враховуватимуть питання релокованого бізнесу та ВПО.
Захід проводився Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з Департаментом економічної політики Львівської ОВА та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.