Інвестиційні паспорти громад як інструмент сталого економічного розвитку

Будь-яка громада хоче залучити інвесторів, щоб збільшити надходження до бюджету, активізувати економічну активність в громаді, збільшити кількість робочих місць, покращити імідж громади тощо. Одним з таких інструментів, який допомагає комунікувати та залучати інвесторів, є інвестиційний паспорт громади.
Інвестиційний паспорт громади – важливий документ, спрямований на донесення необхідної інформації про громаду до потенційних інвесторів та спонукання їх до дій. Створення інвестиційного паспорта є першим кроком маркетингу території, тобто підвищення її інвестиційної привабливості для потенційних інвесторів в результаті надання їм інформації, необхідної для прийняття інвестиційних рішень. Від якості та правильності створення цього документа безпосередньо залежить формування рішення інвестора щодо доцільності укладання угоди. Якщо інвестиційний паспорт неповний, застарілий, візуально непривабливий, немає англомовного варіанту для зовнішнього інвестора або сумнівний щодо особливостей бізнес-середовища в регіоні, це збільшує ймовірність відмови у співпраці з інвестором.
Експерти Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки проекту USAID «ГОВЕРЛА» підготували інвестиційні паспорти для трьох громад Львівщини, а саме Бродівської, Рава-Руської та Козівської. Кожен документ було підготовлено українською та англійською мовами, адже важливо залучати не лише внутрішніх, але й зовнішніх інвесторів.
Як зазначає експерт проєкту Ірина Сторонянська, “Громадам важливо розуміти, що інвестиційний паспорт є елементом стратегічного планування розвитку громади, адже допомагає залучити приватні фінансові ресурси для досягнення стратегічних цілей розвитку громади – нарощення економічного потенціалу, створення робочих місць та зростання добробуту мешканців громади. Органи місцевого самоврядування повинні докладати максимум зусиль для залучення соціально та екологічно відповідальних інвесторів та їх підтримки задля досягнення взаємної користі”.
Пошук інвестиційних ресурсів для розвитку в сучасних умовах війни – дуже складне і актуальне завдання для кожної громади. Водночас громади Львівщини усвідомлюють, що популяризувати власний інвестиційний потенціал та робити кроки назустріч інвестору потрібно вже сьогодні. За словами Бродівського міського голови Анатолія Белея, “Ми будемо раді бачити нових інвесторів серед партнерів, які мають намір вести свій бізнес на території нашої громади! З нашого боку засвідчуємо готовність до надання підтримки з усіх необхідних питань та відкритість до налагодження тривалої і плідної співпраці.”