Яворівська самоорганізація населення використовує польський досвід

ZIK.UA

Самоорганізація населення: можливості, виклики та повноваження, – така тема об’єднала в місті Яворові громадських активістів під час форуму з питань децентралізації під егідою Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини.

Про це повідомив сьогодні, 5 червня, власкор IA ZIK.

Тон розмові задала виконавчий директор ГО ІПЦ «Наше право», аналітик ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Марія Дзюпин, яка на прикладі Республіки Польща розкрила кращі практики самоорганізації та використання форм участі громадськості в управлінні місцевими справами.

Також Марія Дзюпин вела мову про визначення кращих практик, проблемних питань щодо самоорганізації та участі громадськості, підготовки пропозицій для розвитку цих інструментів у місті Яворові.

Мова під час події також ішла про завдання органів самоорганізації населення, себто – про повноваження, порядок створення, джерела ресурсного забезпечення, основні відмінності від інших громадських формувань.

Учасники форму зійшлися на думці про важливість значення для місцевої влади самоорганізації та участі громадськості у вирішенні місцевих питань; вироблення основних засад для дієвої системи самоорганізації та участі громадськості у місті Яворові.

У коментарі власкорові IA ZIK виконавчий директор ГО ІПЦ «Наше право», аналітик ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Марія Дзюпин пояснила, що в процесі децентралізації місцева демократія та самоорганізація має важливе значення для розвитку громади.

«Важливо, щоб люди розуміли, що громада це – не лише міська рада, а що вона складається із кожного. У свою чергу місцева влада повинна сприяти розвитку самоорганізації та стати комунікаційним майданчиком, підтримуючи місцеві ініціативи людей ресурсами.

Це запровадження громадського бюджету, виділення ресурсів для підтримки діяльності громадських організацій, органів самоорганізації населення. В Яворові є добрі передумови для вироблення кращих практик реалізації місцевої демократії. Оскільки жителі активні і спільно із владою роблять багато корисних справ для розвитку громади. А це – завдяки руху назустріч влади та громад», – підкреслила Марія Дзюпин.

У події, зокрема, взяли участь та виступили менеджер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась, депутат Яворівської міської ради Неля Мартинович.