У Яворові відбувся семінар «Практичні аспекти децентралізації та формування спроможних громад»

23-24 березня 2017 року у м. Яворові відбувся дводенний семінар «Практичні аспекти децентралізації та формування спроможних громад» для представників ОТГ, передусім тих, у яких відбулися перші вибори торік у грудні, та громадських організацій Львівської області.

Особливу увагу було приділено можливостям для розумного зростання ОТГ. Визначальною рамкою для цього має стати стратегічне планування – як регулярна управлінська практика. Анатолій ТКАЧУК, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства наголосив, що ОТГ – як якісно нові інституції – можуть стати “мозковими центрами” місцевого та регіонального розвитку.2

Леся ДІДЕНКО, заступник начальника Управління впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіон детально розповіла про те, як отримати додаткові кошти для проектів розвитку громад з державного фонду регіонального розвитку. Навела приклади успішних та невдалих проектів.

У контексті ідеології «розумного зростання» експерти Швейцарсько-української програми DESPRO В’ячеслав СОРОКОВСЬКИЙ і Дмитро ЛАЗНЕНКО презентували ключові підходи до організації управління твердими побутовими відходами в ОТГ. Водночас, експерти наголосили на важливості фінансово-економічних розрахунків, щоб не дійти до профанації ідеї. Такої як закупівля Музиківською ОТГ Херсонської області (4 тис. мешканців) сміттєсортувальної лінії за 13,3 млн. грн. з ДФРР. Бо при таких малих обсягах сміття, що утворюється в цьому ОТГ (близько 1,4 тис. т ТПВ на рік), лінія ніколи не окупить себе.

Як стимулювати формування добровільних пожежних команд в ОТГ? – такі пропозиції обговорили Сергій ПАРТАЛЯН, заступник директора Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України та Андрій ПЕЛЕХАТИЙ з Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України.

Прикладом розумного розвитку громади може бути кейс селища Івано-Франкового Яворівського району, де встановили на дзвіниці церкви системи оповіщення на випадок пожеж і відеонагляду для раннього виявлення лісових пожеж. Водночас їх використовують для інших цілей: від відео фіксування ДТП – до трансляції колядок.

Керівник Центру розвитку інновацій НаУКМА Сергій ЛОБОЙКО наголосив: найбільші компанії світу починали в гірших стартових умовах, аніж зараз стартує більшість ОТГ. Просто треба вміти капіталізувати ваші ресурси – природні, людські та інші.

Також під час семінару Анатолій ТКАЧУК провів відкритий урок для старшокласників Яворівської гімназії на тему «Моя громада – найкрутіша». Найсильнішими сторонами своєї громади учні визначили а) близькість до Європи, б) безпеку, низькій рівень злочинності та в) кваліфікацію людей. Натомість першочерговим пріоритетом для розвитку більшість визначила ремонт автодоріг.

Семінар проходив у рамках проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.