На Яворівщині розпочинається проект “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)”

Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини разом з Яворівською центральною районною бібліотекою імені Юрія Липи бере участь в проекті “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)”, що виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з IREX/Україна (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

З 13 по 15 березня 2017 року у Хмельницькому тривав тренінг проекту ПУЛЬС, в якому взяли участь представники громадських організацій та представники бібліотек від трьох областей – Хмельницької, Львівської та Закарпатської.

Головною метою тренінгу було залучити представників громад, у яких на різному рівні проходить реформа місцевого самоврядування, для того щоб поділитись досвідом, визначити всі переваги та недоліки реформи та як правильно передати всю необхідну інформацію для своїх громад, щоб максимально ефективно провести реформу.

Основними питаннями, які були розглянути впродовж трьох днів були:

  • Що таке децентралізація?
  • Чому потрібна децентралізація?
  • Які закони регулюють децентралізацію?
  • Що очікувати від децентралізації?
  • Як виглядатимуть об’єднані територіальні громади та які умови об’єднання?
  • Які кошти залишатимуться в ОТГ?
  • Які переваги децентралізації?

Програмою тренінгу були передбачені різні заходи, такі як презентації, командні змагання, рольові ігрі та практичні заняття, що забезпечили платформу для навчання, обміну, обговорення і взаємодії між ГО, бібліотеками та експертами з різних громад.

Дуже важливо, що громади у яких вже пройшла реформа, або лише тільки починається, ділились досвідом з громадами у яких ще процес не почався. Особисті приклади та переживання, історії успіху лише підсилили ефект від тренінгу.

Особливо приємно, що учасниками цього проекту разом з громадськими організаціями виступає бібліотека, оскільки, за останні роки роль бібліотеки в суспільстві зменшувалась – це чудова можливість стати центром інформування громади в такий складний і важкий період для країни, і є велика надія, що дана реформа допоможе українському народу покращити свій добробут та рівень життя.

Проект «ПУЛЬС» покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування. Через залучення місцевих громадських організацій, бібліотек та ЗМІ проект інформуватиме про суть реформи та підтримуватиме заходи, що активно залучають громадян до співпраці з органами місцевого самоврядування.