Міжсекторний діалог як інструмент формування спроможних громад та впровадження ефективного територіального управління

12 січня 2016 року в місті Яворів представники ГО «Європейський діалог» та Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини презентували свої проекти, які вони упродовж 2016 року реалізовуватимуть на території Яворівського району в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Під час цієї зустрічі з сільськими, селищними та міськими головами Яворівського району, які планують свої майбутні об’єднання в спроможні територіальні громади, представники ГО «Європейський діалог» та Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини обговорили з керівниками органів місцевого самоврядування переваги та ризики, які їх очікують після об’єднання в спроможну територіальну громаду. Вони наголосили, що об’єднання не може бути лише через бажання чи небажання об’єднатись в громади. В першу чергу, необхідно звертати увагу на те, чи буде, після такого об’єднання, громада спроможною забезпечити надання якісних публічних послуг своїм мешканцям, а свій бюджет формувати не лише беззбитковим, а й передбачати кошти на розвиток.

Голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита наголосив, що дана ініціатива спрямована на подолання нерозуміння усіх аспектів економічної та соціальної вигоди від об’єднання територіальних громад у Яворівському районі, а також покликана сприяти формуванню економічно доцільних  та самоврядно спроможних громад у Яворівському районі на засадах ефективної взаємодії влади, громади та бізнесу. Громади Яворівського району, які поглиблять свої знання з місцевого розвитку та виявлять бажання добровільно об’єднатися у спроможні громади отримають інституційну підтримку від організаторів проекту у вигляді організаційного супроводу та сприяння у підготовці статуту спроможної громади, де будуть враховані інтереси та потреби усіх трьох секторів.

За словами керівника Офісу реформ Львівщини Віталія Корецького, вони врахували усі недоліки першого етапу об’єднання громад і під час другого етапу намагатимуться не допустити їхнього повторення. Для цього буде створена робоча група, яка займатиметься економічними та кількісними розрахунками спроможності громад. Із 21 січня розпочнуться зустрічі із усіма керівниками органів місцевого самоврядування області, на яких будуть обговорюватись ті рекомендації, які напрацює зазначена робоча група. Спочатку такі зустрічі будуть проведені у Львові, а після цього експерти Офісу реформ спільно з представниками органів влади та громадського сектору здійснять виїзди у всі райони області для роз’яснення оптимального об’єднання громад.

Після завершення спільної презентації експерти двох проектів провели круглий стіл на тему “Міжсекторний діалог як інструмент формування спроможних громад та впровадження ефективного територіального управління”, на якому узгодили спільні дії для успішної та ефективної реалізації запланованих заходів в рамках проектів.