Моніторинг децентралізації рентних платежів через наявні системи роботи з відкритими бюджетними даними

Як і де знайти інформацію про спеціальні дозволи та їх власників? Де знайти інформацію про балансові запаси корисних копалин і скільки вже було видобуто? Які спеціальні дозволи розташовані в межах моєї громади?Скільки свердловин та де вони розташовані?На ці та інші питання шукали відповіді на тренінгу “Моніторингу децентралізації рентних платежів через наявні системи роботи з відкритими бюджетними даними”, який відбувся 11 листопада 2019 року  у Львові.
Учасники заходу активно обговорювали наступні питання:
• Роль ІПВГ у розкритті інформації про видобувну діяльність
• Вплив видобувної галузі на бюджет та розвиток громад
• Використання відкритих баз даних для пошуку достовірної інформації про надрокористувачів
• Спеціальні дозволи в межах громади (на пр. Яворівського р-ну)
• Електронна база даних спеціальних дозволів на користування надрами

Голова ГО “Нова Енергія” Віталій Филенко зазначив, що рентні платежі це нові можливості для громад в плані соціально економічного розвитку та впровадженні нових проектів, але тут важливо налагодити конструктивний діалог та  ефективне партнерство з  громадою та компаніями.

Голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита наголосив, що налагодження діалогу між представниками органів державної влади, місцевого самоврядування, видобувними компаніями та громадськістю є надзвичайно важливим та необхідним. І лише під час спільного обговорення викликів, проблем та актуальних тем розвитку видобувного сектору та видобувних регіонів можна налагодити партнерство.
Захід організовано «Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини» в рамках ініціативи ГО «НОВА Енергія» та Асоціації Енерготранспарентність «UAEITI для ефективного управління на місцевому рівні», що реалізується за підтримки уряду Німеччини в рамках проекту «Підтримка впровадження глобальної Ініціативи прозорості видобувних галузей у Вірменії, Грузії, Україні», та фінансується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Що таке рента?
Рентна плата – це загальнодержавний податок, який підприємства сплачують за користування надрами для видобутку корисних копалин. До 2018 року рента з видобутку нафти й газу повністю надходила у державний бюджет, і місцеві громади, на території яких ведеться діяльність, не мали з цих коштів нічого. Але децентралізація ренти все змінила.
З 1 січня поточного року рента, яку сплачують видобувні компанії, розподіляється так: 95% зараховується до загального фонду Державного бюджету України, а 5% “осідають” на місцях. За визначеною в законі формулою, вони розподіляються до місцевих, районних та обласних бюджетів.
2% “місцевої” ренти надходить до бюджету обласної ради. Якщо нафтогазові свердловини розташовані в межах ОТГ, то 3% залишається громаді. Якщо свердловина в селі, селищі, місті, які не входять до складу ОТГ, то їм залишається 1%, а 2% йде в районний бюджет.
Для органів місцевого самоврядування децентралізація ренти дала новий і значний фінансовий ресурс, завдяки чому можна покращити ситуацію в населених пунктах.