Громади Закарпатської області активно працюють над стратегіями розвитку за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Початок травня був активним для громад Закарпатської області. Впродовж цього часу в семи громадах, а саме Ужгородській, Білківській, Холмківській, Полянській, Буштинській, Виноградівській та Великобичківській, відбулися засідання робочих груп з формування/оновлення стратегій розвитку територіальних громад. Процес стратегічного планування відбувається за підтримки експертів проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізовується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Стартували засідання робочих груп з формування стратегій розвитку в Полянській, Холмківській, Білківській громадах. Учасниками засідань обговорювалися соціально-економічні профілі громад, формувався SWOT-аналіз – у межах підгруп з економічного, соціального, просторового розвитку громад визначали сильні сторони, які в найближчому майбутньому можуть стати їхніми конкурентними перевагами, а також проблеми, які потрібно долати спільними зусиллями. Як виявилось, у різних за економічним і соціальним потенціалом розвитку громад є важлива спільна риса – усі громади Закарпатської області спрямовують свої зусилля на досягнення сталого розвитку, тобто екологоорієнтованого господарювання людини без шкоди для природи. Це дозволить зберегти цінність і самобутність Закарпаття.

У Великобичківській, Буштинській та Виноградівській громадах відбулося друге засідання робочих груп з формування стратегій розвитку. Експертами проєкту було представлено та обговорено з учасниками заходу структуру системи цілей та завдань стратегій, а також підходи до формування планів заходів з реалізації стратегій громад. Також учасники визначили конкретні дії, які потрібно здійснити для формування планів заходів з реалізації стратегій.

Голова Буштинської громади Руслан Янчій на засіданні зазначив: «Визначення цілей і завдань розвитку громади дуже важливий процес, і кожен з вас допомагає зробити нашу громаду кращою для мешканців та привабливішою для гостей та інвесторів». 

11 травня відбулося перше засідання стратегічної сесії щодо внесення змін до стратегії розвитку міста “Ужгород – 2030” в Ужгородській громаді.

«Зміни в житті держави та регіону, спричинені війною, неминуче впливають на кожну громаду, вимагаючи рухатися в ногу з часом. Знаково, що засідання робочої групи з оновлення стратегії розвитку Ужгородської громади зібрало таке широке коло небайдужих людей – громадських активістів, підприємців, депутатів, а також науковців, які зробили свій вагомий внесок у розробку попереднього варіанту стратегії», – зазначив Богдан Андріїв, міський голова.

«У 2018 році Ужгородська міська рада затвердила стратегію розвитку міста Ужгорода до 2030 року. Проте створення територіальної громади, війна та спричинений нею наплив значної кількості внутрішньо переміщених осіб і релокованого бізнесу в громаду обумовлюють необхідність її актуалізації задля подальшого соціального й економічного поступу громади. Ужгород – місто, яке активно нарощує свій демографічний та економічний потенціал навіть всупереч таким негараздам, як коронавірусні обмеження чи війна, яку зараз переживає наша держава. Наше спільне завдання – сформувати амбіційні й водночас дієві документи: стратегію розвитку Ужгородської територіальної громади та план заходів з її реалізації на 2024-2026 роки, які спонукатимуть до дій владу міста, суб’єкти економіки та активну громадськість», – зазначила Ірина Сторонянська, експертка проєкту.