В Яворові відбувся круглий стіл в рамках ініціативи “Примирення й порозуміння в Україні”

3 березня 2016 року у місті Яворові Львівської області відбулося засідання за круглим столом з приводу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації повноважень і ресурсів. Захід проходив в рамках ініціативи “Примирення й порозуміння в Україні“, яку впроваджує в Яворівському районі Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини спільно з Інститутом миру і порозуміння (Київ) за підтримки Швейцарської Конфедерації. 

В роботі круглого столу взяли участь: міський голова Яворова, сільські голови, депутати міської та сільських рад, керівники медичних та освітніх закладів, керівники підприємств району, громадські активісти, представники місцевих ЗМІ. Учасники зібрання шукали порозуміння навколо усіх «за» і «проти» об’єднання громад, сходячись на думці, що законодавство з цього приводу є ще не досконалим, але процес реформування місцевого самоврядування є неминучим і потрібно знаходити спільні інтереси і потреби громад, на задоволення яких слід звертати увагу в першу чергу.

«Усі розуміють необхідність реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації повноважень і ресурсів, але, на жаль, як свідчить статистика, мешканці та й представники місцевого самоврядування до кінця не усвідомлюють що це таке. Згідно з результатами статистичного дослідження (Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, 9-19 жовтня 2015 року), близько 15% населення добре ознайомлені з процесом децентралізації, 63% – щось знають про децентралізацію і 22% не мають інформації, не знають про децентралізацію як про реформу. Це є однією з перешкод для ефективної реалізації реформи: брак інформації серед населення викликають страх і недовіру», – сказав голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

Найперше люди хочуть одержати чіткі та правдиві відповіді на запитання щодо фінансів, повноважень та контролю. Реформа потребує фахової підготовки, залучення до розробки моделі та її впровадження, активного, кваліфікованого наукового і громадського середовища, представників бізнес-середовища. Це потрібно насамперед для того, аби не перетворити цей процес просто на модне слово, а реально зробити реформу, яка є необхідною для України.

Про важливість створення Яворівської об’єднаної територіальної громади наголосив міський голова Яворова Павло Бакунець. На його переконання, з цим не потрібно зволікати, але процес має бути добровільним і міська влада Яворова готова шукати з іншими сільськими громадами механізми задоволення інтересів усіх громад. Учасники події зійшлися на думці, що все нове, усі зміни завжди проходять важко: тому варто разом, об’єднавши можливості влади, громади та бізнесу сприяти створенню економічно спроможних територіальних громад, шляхом консенсусу та спільного прийняття рішень.

В результаті реалізації ініціативи “Примирення й порозуміння в Україні” в Яворівському районі проведено низку ознайомчих семінарів та діалогів для представників органів місцевого самоврядування, державної влади, представників громадського сектору, активних жителів та журналістів з метою ознайомити з особливостями децентралізації фінансових ресурсів та владних повноважень, створити умови для реформування органів місцевого самоврядування, а також обговорити переваги та недоліки реформи, знайти та окреслити нові форми та механізми співпраці з метою подолання непорозумінь та конфліктів, які сприятимуть сталому розвитку територіальних громад.