В Україні запроваджується електронна система для подання місцевих петицій

1 жовтня 2015 року голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини взяв участь у презентації електронної системи для подання місцевих петицій, яка проходила у Києві в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Мета створення системи – допомогти органам місцевого самоврядування, надавши їм готове технічне рішення та пакет проектів місцевих нормативно-правових актів для забезпечення виконання норм Закону України від 02.07.2015 № 577-VІІІ щодо електронної петиції. 

Систему створено в рамках програми “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади” (ЕЄАР), що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа, Фондом ІnnovaBridge у партнерстві з Державним агентством з питань електронного врядування. Система, яка відповідає усім необхідним вимогам Закону, дозволить забезпечити єдиний високий рівень якості обслуговування громадян з боку органів місцевого самоврядування щодо подання електронних петицій. Для реалізації зазначених норм партнерами програми ініційовано створення інформаційної системи для роботи з електронними петиціями та розробку відповідної нормативної-правової бази із визначенням вимог до електронної ідентифікації громадян, збору підписів, переліку інформації, що збирається про особу тощо. 

Партнери програми переконані, що впровадження якісної уніфікованої системи допоможе містам заощадити кошти, які міста мають передбачити для створення такої системи власноруч, та спрямувати їх на вирішення найбільш нагальних для місцевих громад проблем. 

Створення системи місцевих петицій – один із компонентів програми ЕЄАР. Цільовими регіонами програми є Вінницька, Волинська, Дніпропетровська та Одеська області. Програма, що реалізовуватиметься у 2015-2019 рр., спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), що допомагатимуть вдосконалювати якість врядування, покращать взаємодію влади та громадян та сприятимуть розвитку соціальних інновацій в Україні. Серед головних завдань програми: формування та впровадження кращих стандартів е-урядування та інноваційних практик, які покращують якість послуг та доступ до інформації для громадян, підвищення прозорості та підзвітності органів влади завдяки застосуванню ними нових технологій, зміцнення ролі громадянського суспільства та просування е- демократії. Програма також сприятиме інклюзивному діалогу щодо формування політики е-врядування та е- демократії, який бере до уваги інтереси та потреби регіонів.

В Яворівському районі електронну систему для подання місцевих петицій планують впроваджувати міста Яворів та Новояворівськ.