У Новояворівську відбувся інформаційний семінар, присвячений функціонуванню веб-сервісу “Відкрите місто”

30 січня 2017 року у приміщенні Новояворівської міської ради відбувся інформаційний семінар про функціонування у місті веб-сервісу «Відкрите місто». Учасниками цього заходу були представники міської ради, комунальних підприємств міста, голови ОСББ та активні мешканці, котрі прагнуть зробити своє місто кращим.

Керівних проекту Орест Микита коротко повідомив  про цілі та завдання проекту «Розвиток самоорганізації населення в містах Яворівщини через впровадження інноваційних систем е-врядування». Особливої актуальності останнім часом набуває питання громадської участі в процесах прийняття рішень. Відсутність змін у практиці залучення громадськості до вирішення місцевих питань призводить до подальшого зниження якості місцевого управління та фактичного порушення принципів демократичного врядування. Залучення громадян до процесу прийняття рішень на місцевому рівні – є одним з важливих механізмів реального народовладдя. Тож з метою активізації мешканців та залучення їх до процесу прийняття рішень необхідно запроваджувати механізми е-врядування. В рамках семінару було коротко презентовано веб-портал «Відкрите місто» з його розділами та можливостями.
Демократична модель державного управління передбачає активну участь громадян та груп інтересів у процесі прийняття рішень. Це вимагає наявності відповідних правових механізмів та процедур, які, з одного боку, дозволяють громадянам здійснювати вплив на процес прийняття рішень, а з іншого — дають можливість швидко й ефективно ухвалювати ці рішення.

Аналітик Асоціації сприяння самоорганізації населення, виконавчий директор Інформаційно-правового центру «Наше Право» Марія Дзюпин розказала представникам громади про інструменти місцевої демократії. Одним з таких інструментів є веб-портал «Відкрите місто», який створений для взаємодії громадян міста, місцевих органів влади, комунальних підприємств, громадських об’єднань, благодійних фондів та бізнесу в процесі вирішення актуальних проблем. Серед інших інструментів місцевих демократій було розглянуто: місцеві ініціативи, е-петиції, громадські слухання, загальні збори громадян, громадську експертизу, громадські консультації та діяльність ОСНів.

Захід організовано в рамках проекту «Розвиток самоорганізації населення в містах Яворівщини через впровадження інноваційних систем е-врядування», що виконується Агенцією місцевого економічного розвитку Яворівщини, здійснюється Фондом Східна Європа в рамках програми «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади» за рахунок коштів, наданих Фондом Ч.С. Мотта (США).